Početna Magazin Godine Poljska spustila starosnu granicu za penzije!

Poljska spustila starosnu granicu za penzije!

Poljska spustila starosnu granicu za penzije!

Donji dom poljskog parlamenta odobrio je smanjenje starosne dobi za odlazak u penziju 16. novembra 2016. godine, uprkos negodovanju ekonomista koji upozoravaju na deficit budžeta i usporavanje ekonomskog rasta.

Starosna granica je smanjena na 60 godina za žene i 65 za muškarce što je bilo i glavno obećanje partije Zakona i pravde, i njenog saveznika, predsednika Andreja Dude.

Očekivano, odluka je dobila podršku glasača, ali opozicija i neki ekonomisti kritikuju potez kao preskup za koji podsećaju da je u suprotnosti sa trendom u Evropi da se postepeno povećava granica za penziju zato što ljudi žive duže.

– Održali smo reč. Rešavamo probleme običnih Poljaka a ne elita – rekla je premijerka Beata Šidlo.

Prethodna vlada centra podigla je starosnu granicu na 67 za muškarce i za žene, sa postepenim rastom potrebnih godina do 2020. za muškarce i do 2040. godine za žene.

Poljska je sa 38 miliona građana jedna od nacija koje najbrže stare u Evropskoj uniji. Sada ista partija treba da odobri svoju odluku i u Senatu, ali i da je potvrdi predsednik pre nego što postane zakon.

Partije koje su povezane sa biznisima, najavljuju da budžet neće moći da preživi ovaj potez mada on nije i jedini kojim je nova vlast zagrabila iz budžeta. Naime, njihov zakon o dečjim dodacima samo u 2016. godini koštaće oko 1 odsto poljskog BDP-a, javlja Rojters.

Ekonomistima verovatno zvuči mnogo dati svaki stoti zlot deci, jer, šta znaju deca šta je budžet…

Vest je objavio i domaći Blic koji piše:

Po statistici, prosečna Poljakinja rođena 1982. godine po sadašnjim zakonima ako ode u penziju sa 67 godina imaće bruto penziju od 810 evra dok bi joj odlazak u penziju po novom predlogu zakona, sa 60 godina starosti smanjio penziju na 420 evra.

Poljak, isto godište, ako bi radio do 67. godine života može da računa na penziju od 859 evra, dok bi odlazak dve godine ranije, u 65. godini, značio penziju od 716 evra, upozorio je Biro za analize Sejma poljskog parlamenta.

Raniji odlazak Poljaka u penziju koštaće državu prema proračunima Biroa za analize Sejma i Ministarstva finansija 33 milijarde evra do 2025. godine a do 2035. godine oko 90 milijardi evra.