Početna Magazin Godine 7.000 vojnika protestuje zbog reforme penzija u Briselu

7.000 vojnika protestuje zbog reforme penzija u Briselu

7.000 vojnika protestuje zbog reforme penzija u Briselu

Između pet i sedam hiljada zaposlenih u vojsci učestvovalo je na velikom protestnom maršu 15. novembra 2016. godine u Briselu, Belgija, buneći se protiv produženja starosne granice za penziju.

Belgijska vlada je tačno mesec dana ranije odlučila da poveća starosnu granicu za odlazak vojnih lica u penziju sa 56 na 63 godine, i to već od 2017. godine. Pored toga, uvedene su i promene koje uslovljavaju minimalni vojni staž kao uslov za vojnu penziju.

S obzirom da belgijski ustav zabranjuje štrajk vojnika, ali dozvoljava im učešće u demonstracijama tokom praznika, oni su iskoristili kraljev rođendan u utorak 15. novembra, da iskažu svoje nezadovoljstvo.

(Uzgred, nije li zabavno čuti kako nacija slavi rođendan suverena u 21. veku, u sred priče o demokratiji, ravnopravnosti, novom svetu i novim vrednostima. A mislili smo da je Titov rođendan bio poslednji te vrste u Evropi. Kad ono – u „prestonici“ Evropske unije, jedan čovek ima svoj praznik samo zato što je uspeo da se rodi na taj dan!)

Sindikati vojnika napominju i sve teži položaj vojnika od kada je država u stalnom strahu od terorističkih napada. Oni ukazuju na porast broja ostavki i razvoda vojnih lica zbog sve većeg opterećenja na poslu od aprila 2016. godine nakon velikih terorističkih napada u Parizu.

Više slika sa protesta možete pogledati ovde.

Prema sajtu France24, vlasti su rekle da je na protestu bilo oko 8,5 hiljada ljudi koji su ušli u sukob sa policijom koja ih je terala suzavcem i vodenim topovima.