Početna Magazin Godine Penzioneri ispred Ustavnog suda: I kadije su sudile časnije od vas!

Penzioneri ispred Ustavnog suda: I kadije su sudile časnije od vas!

Penzioneri ispred Ustavnog suda: I kadije su sudile časnije od vas!

U Beogradu, 28. marta 2017. godine, penzioneri i građani su se, nakon mitinga na Trgu Nikole Pešića prošetali do Ustavnog suda gde je gđa Branislava Đurović, predsednica Komiteta žena Udruženja sindikata penzionera Srbije, predala zahteve penzionera, a okupljenima se obratio Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Beograda. Prenosimo govor u celosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Do danas smo se Ustavnom sudu obraćali isključivo pravnim argumetnima i jezikom koji sudije ovog suda u sudskoj praksi više ne koriste i ne razumeju. Formalno ništa se nije izmenilo, a suštinski ništa nije isto. Ustav isti, različite odluke po istom pravnom osnovu. Umesto podele vlasti, na snazi je podela ljudi: na podobne i nepodobne, na zaštićene i nezaštićene, na one kojima sve bolje ide na račun onih kojima je sve gore. Koliko je jednima bolje, toliko je drugima gore. A gore je svim obespravljenim, poniženim, osiromašenim, zatrašenim i svima onima koji osećaju da u svojoj zemlji više nemaju nikakvu pravnu, socijalnu i egzistencijalnu sigurnost. Tako se iz Ustavnog, izrodio podobni partijski sud, a kakav sud, takva i pravda.

A sve je počelo od najslabije karike – penzionera, pred kojima se premijer javno zarekao da neće dirati u njihova stečena prava. Kako je rekao, tako je i porekao. I više od toga, podelio je penzionere na zaštićene i oštećene. Ali zaštićeni ne znaju da nisu pošteđeni, jer im niko nije rekao da se penzije usklađuju prema zakonskim kriterijumima koji su takođe ukinuti. Premijeru je dodeljeno pravo da on odlučuje kad, koliko i kome dodati, a koliko oduzeti.

Penzije nisu samo smanjene, već su otete diskriminacionim zakonom sa lažnim nazivom kojim je pokradeno preko 700.000 penzionera. Njima je, pored prava na usklađivanje, oduzet i procentualni deo penzije čija visina je utvrđena zakonom i rešenjem o penzionisanju. Što veća penzija, veći je i koeficijent oduzimanja od 10 do 25 odsto.

Zato lažu da su penzije i plate preko iznosa od 25.000 dinara smanjene za 10 odsto, jer su penzije preko tog iznosa pokradene do 25 odsto. Lažu i da su penzije diskriminisanoj grupi penzionera povećane za 1,5 odsto. Pitamo vas: Na koju osnovicu ste nam udelili povećanje? Kako god, ne dobismo ni tih 1,5 odsto. Mi više i ne znamo šta primamo jer ne dobijamo nikakvo rešenje ni pravnu pouku.

Da cinizam bude veći, premijer se još i javno zahvalio penzionerima što su navodno „prihvatili“ da podnesu najveću žrtvu tkz. „fiskalne konsolidacije“. Kažite nam, predesniče Vlade, od koga i u čije ime ste dobili saglasnost da nam dirate u stečena imovinska prava, te nam se zahvaljujete? Naprotiv, svojom zahvalnošću javno ste priznali diskriminaciju koju sprovodite nad penzionerima, kao i da ste najveći teretušteda svalili na jednu populaciju – nas, penzionere. Vrhunac cinizma predstavlja isplata jednokratne „pomoći“ penzionerima, od njihovih oduzetih penzija.

Istine radi, premijer ponekad i održi dato obećanje, kao u slučaju kada mu je MMF dao saglasnost za povećanje penzija, ali je on bio odlučan da to ne da i ne dozvoli, što je ispunio. Takođe je ispunio i obećanje da neće vratiti oteto, jer država za te namene nema novca.

Da bi se ovo postiglo, neminovno je morao biti urušen institucionalni i pravni sistem, i sve ustavne garancije koje su se našle na putu pri donošenju i sprovođenju ovog koncepta državne otimačine koji i danas traje. Dejstvo ovog uspešnog eksperimenta nad penzionerima čije posledice, nažalost, nisu blagovremeno prepoznate, ubrzo se proširilo na sve sfere društva.

Zato danas živimo u državi u kojoj je sve lažno: od lažnih obećanja, zaposlenja, izvinjenja, diploma, doktorata, patriotizma, atenata, ekonomskog uspeha, zakona, sudova, zakletva i presuda. Živimo u zemlji obrnutih vrednosti u kojoj se optužuju nevini, a mnestiraju krivi, u kojoj pamet odlazi, a glupost ostaje. Živimo u zemlji „pinka“ u kojoj je stvarnost ružičasta samo za odabrane. Živimo u zemlji u kojoj nam predsednik Vlade, putem predizbornog spota, na primeru pozajmljene knjige koju vraća nakon 35 godina, poručuje: „Držim datu reč i ispunjavam svoja obećanja“.

Na isti način lagale su i sudije Ustavnog suda u obrazloženju odbacivanja inicijative za ocenu lažnog zakona. Ali mi smo podneli novu, ukazujući im na njihove laži citiranjem odredaba Ustava u koje su se lažno zakleli i sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava koju nisu primenili, a noju su se pozivali. Poslali smo im dve obrazložene urgencije da odluče o našem predmetu, na koje nema odgovora. I dalje su nemi.

Na sajtu Ustavnog suda, uočljiv je ogroman broj usvojenih pojedinačnih ustavnih žalbi na povredu ljudskih prava, a ocena ustavnosti zakona uglavnom se odbacuje. Kakva suprotnost! Zakoni u skladu sa Ustavom, a ljudska prava povređena na osnovu zakona?1? Postoje samo dve mogućnosti: ili su sudije nepismene ili zakoni neustavni. Na kraju će ipak sve to narod platiti i pozlatiti.

Sudijama Ustavnog suda poručujemo: I kadije su sudile časnije od vas!

Nasuprot njima, dve bivše sudije Ustavnog suda, Bosa Nenadić i Olivera Vučić, kojima je u međuvremenu istekao mandat i koje nisu htele da saučestvuju u farsi odbacivanja naše inicijative, osvanule su na naslovnoj strani lista „politika“, dana 18. marta 2017. godine, pod naslovom „Smenjeni ispitivači pravosudnog ispita“ i podnaslovom „Ministarka pravde u toku ispitnog roka, promenila bez obrazloženja tri ispitivača Bosu Nenadić, Oliveru Vučo i Vidu Škero – bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije.

Naravoučenije:
Kome treba i čemu služi znanje, kad od toga ne zavisi ni posao ni poštovanje.
Što bi učili i od mukotrpnog rada padali s nogu, kad diplome i doktorati kupiti se mogu.
A za popust, „kupiš jedan, dobiješ dva“.
Rezervisano je za one iz ovog savremenog doba koji nisu stigli na vreme da upišu fakultete, jer su ih pretekle odgovorne funkcije preuzete.

Govor Mihajla Miše Radovića ispred Ustavnog suda Srbije, pred penzionerima okupljenim na protestnom mitingu 28. marta 2017. godine u Beogradu