Početna Magazin Godine Prostitucija košta Francusku 1,6 milijardi evra godišnje

Prostitucija košta Francusku 1,6 milijardi evra godišnje

Prostitucija košta Francusku 1,6 milijardi evra godišnje

U Francuskoj radi oko 37.000 prostitutki, od čega dve trećine radi putem interneta a trećina na ulici. Odlivom u inostranstvo novca koji one zarade, zdravstvenom zaštitom za njih i utajom poreza država godišnje gubi ogroman novac.

Prema podacima iz izveštaja ProstCost („cena prostitucije“) koji je finansirala Evropska komisija (EK), biznis prostitucije u Francuskoj ima obrt od oko 3,2 milijarde evra (prema procenama zasnovanim na proceni broja prostitutki i njihovog mesečnog prihoda). Polovina tog novca, ili 1,6 milijardi evra su čisti gubici države.

Prostitutke u Francuskoj klijente nalaze:

  • putem interneta – 62%

  • na ulici – 30%

  • u objektima (tajne javne kuće, saloni za masažu, kao hostese u klubovima) – 8%.

Prema pomenutom izveštaju godišnji prihod prostitutke u Francuskoj je 87.700 evra (oko 7.300 evra mesečno), ali većina tog novca završi u inostranstvu.

Samo na neplaćenom porezu na ovu delatnost Francuska gubi 853 miliona evra svake godine.

Sa druge strane, država na socijalnu zaštitu, preventivu i smeštaj prostitutki potroši između 50 i 65 miliona evra godišnje, a organizacije koje pomažu „prijateljicama noći“ dobiju manje od 2,4 miliona evra za godinu dana.

– Kada bi klijenti trošili novac na nešto drugo a ne na seks, Francuska bi povećala prihod od poreza za nekolikos stotina miliona evra svake godine – kažu autori studije.

Pored toga, postoji i druga cena prostitucije. One su šest puta izloženije silovanjima, i 12 puta u većem riziku od samoubistva u odnosu na druge profesije.

Izveštaj je kritikovan kao paušalan, a kritičari napominju da nije reč o naučnom istraživanju i metodama.

Prostitucija je u Francuskoj legalna ali je zabranjeno da se ove usluge reklamiraju. U toku je razrada ideje o zakonu koji bi ponovo zabranio ovu delatnost i kažnjavao prostitutke sa 3.750 evra i dva meseca zatvora, piše RT.