Prosečna penzija, sledeće godine – 310 evra

Prosečna penzija će biti veća od 310 evra iduće godine, najavio je ministar Mali uz objašnjenje kada će biti sprovedena dva povećanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U skladu sa najavljenim povećanjem, prosečna penzija u Republici Srbiji biće veća od 310 evra naredne, 2023. godine, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Kako kaže, prosečna plata biće veća od 700 evra.

Ministar finansija je podsetio da je najavljeno ukupno povećanje penzija od 19,1 odsto. Kako je objasnio, prvo povećanje* penzija biće sprovedeno od 1. novembra 2022. godine, a drugo od 1. januara 2023. godine.

* Napomena Penzina: Ovde se, zapravo, radi o svojevrsnom usklađivanju penzija.

Cilj je, kako je rekao, i da minimalna zagarantovana zarada sledeće godine bude 340 evra.

“Takođe, biće povećane plate i minimalna zarada. Od 15. avgusta počinju razgovori između sindikata i poslodavaca, a ako se ne dogovore, vlada će se uključiti 1. septembra“, rekao je Mali.

“Ako dođe do povećanja miniminalne zarade, u potpunosti ćemo rasteretiti poslodavce kroz smanjenje nekih doprinosa i kroz povećanje neoporezivog dela dohotka“, reka je. Podsetio je da je minimalac 2012. godine iznosio 15.000 dinara

Teška zima, kontrolisane cene

Ministar finansija je, govoreći o predstojećoj jeseni i zimi, rekao da situacija nije laka. Ocenio je da nas čeka teška zima.

U poslednje tri godine krize, kaže, država je uvek preuzimala taj teret na sebe. Smatra da je država pokazala snagu i stabilnost svojih finansija i ozbiljnost svoje ekonomske politike.

“I dalje kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica. Imamo svega dovoljno – brašna, pšenice, kukuruza, ulja, šećera… Imamo čak i za izvoz da pokrijemo osnovne potrebe u regionu“, rekao je Mali.

Dodao je da su cene struje i gasa skočile, a da se u Srbiji još nisu promenile. Takođe, cena goriva se i dalje kontroliše.

Na pitanje da li će biti nekih poskupljenja, ministar finansija je kazao da će se teško izdržati sa sadašnjim cenama i da se rade razne analize. One će, međutim, biti daleko ispod tržišnih cena koje su trenutno u svetu, rekao je ministar Mali.

Izvor: Blic