Ekonomija Magazin Godine Srbija

Prosečna penzija 46,3 odsto prosečne plate

Slika: Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO)

Statistika PIO fonda pokazuje da su prosečne penzije od 23.145 dinara na kraju 2014. godine u prosečnoj zaradi učestvovale sa 46,3 odsto. Najmanje učešće je porodičnih koje su 37,4 procenta od prosečne plate.

Do pre nekoliko godina zakonom je bilo propisano da penzije u prosečnoj zaradi ne padnu ispod 60 odsto, a ako do toga dođe – sledi vanredno usklađivanje.

Penzije su sve bliže proseku koji je svojevremeno kao granicu preporučio MMF – da visina penzija u prosečnim zaradama ne bude veća od 43 odsto.

S druge strane u Srbiji u ovom času najnižu penziju prima 215.871 penzioner fonda PIO zaposlenih i samostalaca i 185.315 poljoprivrednika, dok na drugoj strani oko 1.500 njih prima najvišu penziju koja posle umanjenja iznosi od 70.916 do 93.390 dinara.

– Mi smo kao PUPS i Savez podržali mere vlade po pitanju umanjenja penzija zbog sveukupne ekonomske situacije, ali tražimo da vidimo rezultate i po pitanju smanjenja troškova u državnoj administraciji, borbi protiv sive ekonomije – Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

Dobro je, dodaje, što PIO fond beleži rast priliva sredstava po osnovu naplate doprinosa, ali je dotiranje penzija iz budžeta i dalje vrlo visoko oko 40 procenata, zbog čega treba otvarati više novih radnih mesta.

Savez će, objašnjava Perić, ponovo insistirati kod vlade da im kaže dokle će trajati ovo smanjenje penzija i da li se već naredne godine može očekivati njihovo vraćanje na staro ili će se čekati 2017.  kako je prvobitno i ministar finansija rekao.

Iz Udruženja sindikata penzionera Srbije, međutim, ne odustaju od namere da kod Upravnog suda narednih dana podnesu tužbu protiv PIO fonda zbog umanjenih penzija.

– Ustavni sud je uzeo u razmatranje naš zahtev da se preispita ocena ustavnosti umanjenja penzija. U zavisnosti od odgovora žalićemo se i sudu u Strazburu, jer su penzije umanjene protivzakonito i niko nam ih neće nadoknaditi, a svi smo za njih uplaćivali doprinose i godinama radili – kaže Milorad Vujasinović, predsednik ovog udruženja.

U Savezu penzionera Vojvodine insistiraju na razgovoru s premijerom i predstavnicima vlade kako bi pokušali da nađu najbezbolniji način da se stane s daljim obezvređivanjem penzija, a da se s druge strane ne ugroze javne finansije.

Milan Nenadić, predsednik ovog saveza, ne veruje da će penzije baš tako brzo uspeti da s 13 padnu na 11 odsto BDP-a kako to traži MMF:

– Najvažnije od svega je da se ne ide s daljim produbljivanjem siromaštva penzionera, a to će opet zavisiti od smanjenja fiskalnog deficita, priliva novih investicija i punjenja budžeta, otvaranja novih radnih mesta – zaključuje Nenadić, piše Politika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija