Početna Magazin Godine Prosečan Amerikanac duplo siromašniji nego pre krize

Prosečan Amerikanac duplo siromašniji nego pre krize

Prosečan Amerikanac duplo siromašniji nego pre krize

Federalne rezerve objavile su izveštaj po kom su prosečna domaćinstva u SAD povratila svega 45 odsto imetka koji su imala pre krize koja je počela pre pet godina. Raniji izveštaj FED-a tvrdio je da je procenat 95 odsto.

Istraživači objašnjavaju da je većina povraćenog kapitala zapravo u vrednosnim papirima što znači da je prethodna procena bila nerealna jer su krivu sliku davali bogatiji koji su imali akcije u svom posedu, koje su sada vratile veći deo svojih vrednosti. Ipak, veliki problem ostaje i dug stanovništva koji veoma usporava oporavak.
Bogatstvo domaćinstava se od vremena pre krize 2007. godine, do početka 2009. godine otopilo za 16 triliona dolara, a do danas je povraćeno 14,7 triliona. Međutim, hartije od vrednosti nose oko 10 triliona, a 80 odsto hartija poseduje svega 10 posto stanovništva.
Sa druge strane, bogatstvo srednje i niže klase zasniva se na vrednosti nekretnina koje su i danas 30 odsto niže vrednosti nego pre krize. Tako su najsiromašniji podneli i najveći teret krize. Ne iznenađuje, zar ne?