Magazin Godine Svet

Prosečan Amerikanac duplo siromašniji nego pre krize

Federalne rezerve objavile su izveštaj po kom su prosečna domaćinstva u SAD povratila svega 45 odsto imetka koji su imala pre krize koja je počela pre pet godina. Raniji izveštaj FED-a tvrdio je da je procenat 95 odsto.

Istraživači objašnjavaju da je većina povraćenog kapitala zapravo u vrednosnim papirima što znači da je prethodna procena bila nerealna jer su krivu sliku davali bogatiji koji su imali akcije u svom posedu, koje su sada vratile veći deo svojih vrednosti. Ipak, veliki problem ostaje i dug stanovništva koji veoma usporava oporavak.
Bogatstvo domaćinstava se od vremena pre krize 2007. godine, do početka 2009. godine otopilo za 16 triliona dolara, a do danas je povraćeno 14,7 triliona. Međutim, hartije od vrednosti nose oko 10 triliona, a 80 odsto hartija poseduje svega 10 posto stanovništva.
Sa druge strane, bogatstvo srednje i niže klase zasniva se na vrednosti nekretnina koje su i danas 30 odsto niže vrednosti nego pre krize. Tako su najsiromašniji podneli i najveći teret krize. Ne iznenađuje, zar ne?

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija