Početna Magazin Godine Prosečan Amerikanac duplo siromašniji nego pre krize

Prosečan Amerikanac duplo siromašniji nego pre krize

Federalne rezerve objavile su izveštaj po kom su prosečna domaćinstva u SAD povratila svega 45 odsto imetka koji su imala pre krize koja je počela pre pet godina. Raniji izveštaj FED-a tvrdio je da je procenat 95 odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Istraživači objašnjavaju da je većina povraćenog kapitala zapravo u vrednosnim papirima što znači da je prethodna procena bila nerealna jer su krivu sliku davali bogatiji koji su imali akcije u svom posedu, koje su sada vratile veći deo svojih vrednosti. Ipak, veliki problem ostaje i dug stanovništva koji veoma usporava oporavak.
Bogatstvo domaćinstava se od vremena pre krize 2007. godine, do početka 2009. godine otopilo za 16 triliona dolara, a do danas je povraćeno 14,7 triliona. Međutim, hartije od vrednosti nose oko 10 triliona, a 80 odsto hartija poseduje svega 10 posto stanovništva.
Sa druge strane, bogatstvo srednje i niže klase zasniva se na vrednosti nekretnina koje su i danas 30 odsto niže vrednosti nego pre krize. Tako su najsiromašniji podneli i najveći teret krize. Ne iznenađuje, zar ne?