Početna Magazin Godine Profesor Zec: Vraćaćemo smanjene penzije kao staru deviznu štednju

Profesor Zec: Vraćaćemo smanjene penzije kao staru deviznu štednju

Profesor Zec: Vraćaćemo smanjene penzije kao staru deviznu štednju

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec izjavio je da vlast nije smela da smanji penzije i da će ta odluka pasti na sudu, a da će onda biti plaćena iz budžeta, kao što su građani „plaćali i staru deviznu štednju“.

Na panel diskusiji „Da li smo pred izgubljenom decenijom“, odžanoj 3. aprila 2015. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, profesor Zec rekao je:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Smanjenje plata ima logike, ali je smanjenje penzija urađeno neselektivno. Oni koji se nalaze u penzionom sistemu, imaju samo jedan ugovor sa sistemom koji je u ovom slučaju obesmišljen. Vlast to nije smela da uradi. Sa druge strane, vlast nije uradila ono što je imalo smisla.

Kao primer, Zec je naveo izdvajanja za zdravstvo i prosvetu:

– Nismo mi bez para, nego samo ludo trošimo paru. Cela Kanada upisuje 200 farmaceuta na fakultete godišnje, a mi više od 1.000. Zašto bismo mi plaćali iz budžeta da školujemo za druge nacije?

On je naveo i da Filozofskom fakultetu ne treba više od 100 ili 200 studenata filozofije:

– Tvrdim da možda nemamo ni profesora, a ni studenata ni za jedan dobar univerzitet, a pogledajte koliko univerziteta imamo. Kažnjavamo najbolje i radimo sve u korist svoje štete – prenosi Tanjug.