Magazin Godine Srbija

Profesor Zec: Vraćaćemo smanjene penzije kao staru deviznu štednju

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec izjavio je da vlast nije smela da smanji penzije i da će ta odluka pasti na sudu, a da će onda biti plaćena iz budžeta, kao što su građani “plaćali i staru deviznu štednju”.

Na panel diskusiji “Da li smo pred izgubljenom decenijom”, odžanoj 3. aprila 2015. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, profesor Zec rekao je:

– Smanjenje plata ima logike, ali je smanjenje penzija urađeno neselektivno. Oni koji se nalaze u penzionom sistemu, imaju samo jedan ugovor sa sistemom koji je u ovom slučaju obesmišljen. Vlast to nije smela da uradi. Sa druge strane, vlast nije uradila ono što je imalo smisla.

Kao primer, Zec je naveo izdvajanja za zdravstvo i prosvetu:

– Nismo mi bez para, nego samo ludo trošimo paru. Cela Kanada upisuje 200 farmaceuta na fakultete godišnje, a mi više od 1.000. Zašto bismo mi plaćali iz budžeta da školujemo za druge nacije?

On je naveo i da Filozofskom fakultetu ne treba više od 100 ili 200 studenata filozofije:

– Tvrdim da možda nemamo ni profesora, a ni studenata ni za jedan dobar univerzitet, a pogledajte koliko univerziteta imamo. Kažnjavamo najbolje i radimo sve u korist svoje štete – prenosi Tanjug.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija