Početna Magazin Godine Problemi sa aktivnim sastojcima sredstava za zaštitu od sunca

Problemi sa aktivnim sastojcima sredstava za zaštitu od sunca

Problemi sa aktivnim sastojcima sredstava za zaštitu od sunca

Moramo se štititi od štetnog dejstva sunca, ali reklame nisu pouzdan izvor informacija. Pokazatelj nije ni cena, ni renomirani proizvođač. Čitajte hemijski sastav.

Veoma nam je važno da ovu napomenu pročitate pre nego što počnete da čitate ovaj tekst, pa je zato stavljamo ispred njega.

Ovaj tekst je nastao na osnovu istraživanja i pisanja američkih i naučnika iz EU. Oni se trude da upozore na opasnosti nekih hemijskih sastojaka koji ulaze u sastav krema za sunčanje, ali se oni obraćaju, pre svega, čitalačkoj publici svojih zemalja koja u mnogo većoj meri u odnosu na nas koristi sredstva za zaštitu od sunca. Oni su mnogo više izloženi dejstvu hemijskih supstanci iz krema za sunčanje i, samim tim, u većoj su opasnosti od prosečnog stanovnika Srbije.

Ovaj tekst ima za cilj da upozori i da posluži kao prevencija, ali nam namera nikako nije da, nakon čitanja, odlučite da zanemarite zaštitu od sunca.

Bitno je znati: MI, U SRBIJI, ISUVIŠE ZANEMARUJEMO ZAŠTITU OD SUNCA I TIME IZLAŽEMO SEBE MNOGO VEĆEM RIZIKU OD RAZNIH, ČAK FATALNIH, KOŽNIH OBOLJENJA. Rak kože je 10. najčešći maligni tumor u Srbiji. Koristite zaštitu od sunca!


Postoje dve vrste solarnih filtera: hemijski filteri i mineralni filteri u obliku nanočestica. Oni koriste različite mehanizme kako bi zaštitili kožu i održali stabilnost proizvoda, ali dovode i do različitih rizika po zdravlje korisnika.

Hemijski filteri

Hemijski filteri su mnogo zastupljeniji u sredstvima za sunčanje. Uglavnom je reč o kombinaciji od dva do šest sledećih filtera (na američkom tržištu): avobenzon, oksibenzon (oxybenzone), oktisalat (octisalate), octorilen (octocrylen), homosalat i oktinoksat (octinoxate).

Nezavisna američka organizacija Environmental Working Group (EWG) procenjuje nivo štetnosti aktivnih hemijskih supstanci u sredstavima za sunčanje, na osnovu odgovora na sledeća pitanja:

  • Da li hemikalija prodire kroz kožu i dolazi do tkiva u organizmu?
  • Da li utiče na hormonski sistem?
  • Može li da utiče na reproduktivni i tiroidni sistem i može li, u slučaju da su fetus ili dete njoj izloženi, da trajno izmeni reproduktivni razvoj ili ponašanje?
  • Može li da izazove kožnu alergiju?
  • Šta se dešava ukoliko se hemikalija udahne?
  • Postoje li druge opasnosti?

Od svih nabrojanih, avobenzon, prema procenama EWG, predstavlja najmanju opasnost po zdravlje. On pruža najbolju zaštitu od svih drugih hemijskih filtera, ne postoje dokazi da izaziva hormonske poremećaje, skoro da ne prodire u organizam. Jedino što ima relativno visoku stopu izazivanja kožnih alergija.

Veoma visoku stopu izazivanja kožnih alergija ima i oktokrilen koji je, koliko je redakcija Penzina uspela da utvrdi čitanjem hemijskog sastava sredstava za zaštitu od sunca dostupnim na rafovima naših drogerija, najrasprostranjeniji u nama dostupnim proizvodima.

On se uglavnom koristi da bi proizvod ostao stabilan. Nažalost, on za razliku od avobenzona, prodire kroz kožu i u istraživanjima je dokazano da se može naći u majčinom mleku. Na sreću, on ne dovodi do endokrinih poremećaja, što je slučaj sa oktinoksatom i homosalatom.

Ali definitivno najgori među njima je oksibenzon, koji se može naći u skoro svakom sredstvu za zaštitu od sunca na američkom tržištu. Mi ga nismo našli u proizvodima u našim prodavnicama.

Oksibenzon ne samo što prodire kroz kožu i izaziva alergijske reakcije, već i dovodi do endokrinih poremećaja. Reaguje slično estrogenu, menja proizvodnju sperme kod životinja i povezan je sa endometriozom kod žena.

Razlog više da i vi pročitate hemijski sastav, pre nego što kupite proizvod. Možda smo mi nešto propustili.

Filteri u evropskim i američkim proizvodima

Generalno, Amerikanci imaju lošiji izbor i slabiju zaštitu od sunca u odnosu na stanovnike EU. Ovo je i za nas važno jer se na našem tržištu uglavnom prodaju kozmetički proizvodi evropskih i domaćih proizvođača.

U zemljama EU proizvođači se drže preporuke Evropske komisije da sva sredstva za zaštitu od sunca moraju da ponude UVA zaštitu koja je ne manja od trećine SPF zaštite navedene na proizvodu.

SPF, skraćeno od Sunburn Protection Factor – faktor zaštite od opekotina od sunca, jeste nešto što većina proizvoda sadrži i što se, kada se primenjuje kako treba, nudi dobru zaštitu od opekotina. Ali SPF ne štiti od oštećenja kože nastalih usled dejstva UVA zraka. UVA zraci ne peku kožu jer su slabijeg intenziteta, ali oni je ipak oštećuju, uzrokuju njeno starenje i mogu doprineti razvoju melanoma.

Ono što je dobro jeste da, ako na proizvodu evropskog proizvođača piše npr. SPF 30, onda taj proizvod ima i zaštitu od UVA zračenja makar 10.

Međutim, postoje relativno novi filteri koji su odobreni za korišćenje u EU, a koje američka Agencija za hranu i lekove nikako da odobri za korišćenje na američkom tržištu. Za neke od ovih filtera i nezavisni EWG smatra da ne bi ni trebalo da budu odobreni.

Mineralni filteri

EWG inače procenjuje da su mineralni filteri bolji izbor od hemijskih. U njih spadaju oksid cinka (zink oxide) i dioksid titana (titane dioxyde).

Oni predstavljaju mnogo manji rizik u odnosu na druge odobrene sastojke u proizvodima za sunčanje. Nude dobru zaštitu, stabilni su pod uticajem sunca i ne prodiru kroz kožu. Mogu izazvati probleme ukoliko se udahnu.

Forma nanočestica, u kojoj se koriste ovi filteri, jeste ta koja predstavlja problem. O tome možete pročitati više u tekstu: Kreme za sunčanje opasnije od opekotina

Proizvodi za sunčanje u spreju

EWG inače iznosi stav da su proizvodi za sunčanje u spreju generalno veoma loš izbor. Ne samo zato što se često ne nanesu pravilno, pa delovi kože ostanu nezaštićeni, već i zato što postoji mnogo veća verovatnoća da aktivni sastojci iz proizvoda dopru u organizam kada je on u formi spreja nego kada je tečan.

EWG čak smatra da sve proizvode u spreju treba povući sa tržišta, ali su i svesni da proizvođači vole da plasiraju ove proizvode baš zato što se oni dosta kupuju jer su lakši za upotrebu i nanošenje.

Vitamin A

EWG napominje i da je vitamin A u raznim formama (retinol palmitate, retinol acetat, retinol) veoma loš sastojak krema za sunčanje.

Dakle, jedno je njegovo dejstvo u npr. noćnim kremama za lice, gde je koristan, a sasvim drugo u sredstvima za zaštitu od sunca. Pod uticajem sunca, vitamin A može da ošteti kožu i da ubrza razvoj tumora i lezija.


Naša preporuka je da odvojite malo vremena i da ponesete naočare za čitanje ili da povedete sa sobom osobu koja dobro vidi i da, pre kupovine sredstva za zaštitu od sunca, dobro proučite hemijski sastav.

Nažalost, u našim drogerijama i prodavncama, često se dešava i da je preko spiska hemijskih sastojaka prelepljena deklaracija ili reklama. Dokaz da nas baš nije mnogo briga šta tu piše.

A treba da nas je briga jer se o našem zdravlju radi. Pročitajte, razmislite, pa onda kupite.

Znajte i sledeće: sredstva za zaštitu od sunca predstavljaju poslednju liniju odbrane. Veoma je važno kloniti se jakog sunca i zaštititi se odećom i naočarima za sunce. Nijedno sredstvo za sunčanje ne može vam obezbediti bezbedno „čvarenje“. Budite uvereni u to.


Na fotografiji je Džek Nikolson na jahti. Ovu fotografiju smo inače iskoristili za ilustraciju prevoda čuvene pesme „Wear Sunscreen“ (Koristite zaštitu od sunca). Pesmu ćete naći na linku: Priča o jednoj pesmi, o jednom savetu, a naš prevod pesme na linku Koristite zaštitu od sunca.

Može vas zanimati i tekst: Kreme za sunčanje opasnije od opekotina