Foto albumi Zakoni Republike Srbije

Problemi kaznene politike i dugoročnog pritvora u svetu

Kaznena politika u svetu sa tendencijom dugoročnog zatvaranja prestupnika stvara gomilajući problem pretrpanih zatvora i velikih troškova za državu i društvo u celini…

Kaznena politika u mnogim državama sveta predstavlja veliko nerešeno ili nedovoljno dobro rešeno društveno pitanje o čijim se posledicama još uvek veoma malo govori. 
Ovaj problem pogađa kako siromašne države sa visokom stopom kriminala i pretrpanim zatvorima sa nemogućim uslovima, tako i razvijene zemlje koje su razapete između poštovanja ljudskih prava i dostojanstva zatvorenika i visokih troškova zatvorskih ustanova.
Kada se ovome doda i stroga kaznena politika, kakva postoji na primer u SAD, dugočno zatvaranje velikog broja ljudi koji ovih godina ulaze već u poznu starost i potrebno im je pružiti više zdravstvene nege, predstavljaju dodatno opterećenje za državu teško pogođenu poslednjom ekonomskom krizom.
Švedska je za sada jedina država čiji primer umerenijeg kažnjavanja daje prve rezultate, kako u troškovnom, tako i u pogledu bezbednosti i integracije prestupnika u društvu, pa ova zemlja poslednjih godina uspeva ono što nikom drugom ne polazi za rukom – smanjuje zatvorske kapacitete i gasi kazneno-popravne ustanove.
Foto: Ujedinjene nacije

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija