Dom i stanovanje Magazin Godine

Pristupačnost stana važna za domaćine u poznim godinama

Rejčel Adelson skreće pažnju na potrebu da se vodi računa da dom u kom žive starije osobe bude redovno održavan kako bi uvek mogli da prime posetu, i kako bi gost poželeo i da se vrati.

Rejčel Adelson, autor knjige o uređenju doma za stare dane (Staying Power: Age-Proof Your Home for Comfort, Safety and Style) u svom blogu na Hafington Postu skrenula je pažnju na potrebu da se vodi računa da dom u kom žive starije osobe bude redovno održavan kako bi uvek mogli da prime posetu, i kako bi gost poželeo i da se vrati.

Međutim, ona ističe da problemi mogu nastati i van samog stana. Ako imate više stepenika koje gost ne može da izbegne, to često može odvratiti vršnjake da češće svraćaju jer će ih odbiti pomisao da moraju da savladaju jednu takvu prepreku.

Osobinu stana da mu se može prići bez problema, kako za stanara tako i za goste, ona naziva “posetljivost” (visitability) koju čine:

  • mogućnost dolaska bez ijednog stepenika
  • ulazna vrata čiste širine od najmanje 80 centimetara
  • najmanje jedan toalet u koji se može ući u invalidskim kolicima.
Rejčel ističe da je otvorenost doma za primanje gostiju istovremeno kvalitet koji će najviše značiti stanarima. Prvo u smislu samostalnog korišćenja, ali takođe i kao važan faktor održavanja društvenih veza i kvaliteta života u poznim godinama.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija