Magazin Godine Porodica

Briga o roditeljima na daljinu (1): Dodatni posao

Nega starih je postala “dodatni, drugi posao” za mnoge 50-godišnjake i 60-godišnjake u celoj Severnoj Americi. Naročito je komplikovana “nega na daljinu”

Pre samo jedne generacije, ostareli članovi porodice imali su bar jednog rođaka u neposrednoj blizini. Danas im je često jedina podrška dete, iz generacije bejbibumera, koje živi daleko od njih.

U pokušaju da balansiraju između sopstvene dece i karijere, njima je sve teže da se staraju o roditeljima kojima je svakodnevna pomoć sve više potrebna.

Nega starih je postala “dodatni, drugi posao” za mnoge 50-godišnjake i 60-godišnjake u celoj Severnoj Americi. Naročito je komplikovana “nega na daljinu” – kaže Tamar Šovali, predavač sa Ekerd Koledža na Floridi, koja trenutno studira gerontologiju.

Selidba bliže ostarelim roditeljima često nije opcija, pa se postavlja pitanje kako je moguće pružiti negu “sa distance”.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija