Početna Magazin Godine Društvo Prioriteti ministarstva pomoć u kući i dnevni centri za penzionere

Prioriteti ministarstva pomoć u kući i dnevni centri za penzionere

Državna sekretarka ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković kaže da će ministarstvo nastaviti da podržava lokalne zajednice i samouprave, odnosno sve gradove i opštine u razvoju lokalnih usluga u zajednici.

 
– Pre svega pokazalo se da je najveća potreba za uslugom pomoći u kući. Trenutno je u 82 opštine je uspostavljen sistem funkcionisanja pomoći u kući, ali to nije dovoljno. Sigurna sam da ćemo iduće godine da proširimo broj opština. Neophodno je poboljšati kvalitet života najstarijih u Srbiji, ne samo u smislu primanja, već i zdravstvenoj zaštiti najstarijih.
Dobro su se pokazali klubovi i dnevni centri za penzionere, pa će ministarstvo nastaviti da podržava lokalne samouprave u otvaranju i proširenju tog oblika zaštite. Govoreći o institucionalnoj zaštiti Janković je istakla da trenutno postoji 46 državnih i 120 privatnih domova za stara lica. 
– Radićemo na očuvanju postojećih domova zbog toga što se to ispostavilo da je dovoljno za zbrinjavanje najstarijih sugrađana, iako se ljudi ipak nerado odlučuju na to, jer u mnogim delovima Srbije penzija često bude jedini siguran prihod porodice.