Početna Magazin Godine Društvo Država da ne tretira stare kao problem

Država da ne tretira stare kao problem

U Srbiji živi 1,2 miliona starijih od 65 godina, odnosno 1,5 miliona starijih od 60, po čemu je jedna od „najstarijih“ zemljalja Evrope, pa je neophodno da država posveti posebnu pažnju starima i prestane da ih tretira kao problem, smatra državna sekretarka ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.

– Trinaesta penzija je nekima u društvu zasmetala, posebno srednjoj generaciji, zbog toga što nisu svesni da smo svi mi potencijalni penzioneri i da je starost naša jedina sigurna budućnost. Na to treba da gledamo najpozitivnije, a ne kao na veliki udar na državni budžet – rekla je Jankovićeva Tanjugu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima oko 1,6 miliona penzionera, a gotovo više od polovine njih prima penziju do 20.000 (850.000 penzionera), ispod tog iznosa penziju prima 447.000, dok oko 300.000 prima penziju 30.000 dinara.

– Treba da budemo svesni da ćemo živeti u društvu u kome će procenat učešća najstarijih sugrađana u ukupnom broju stanovnika biti izuzetno veliki. Zato o njima ne treba razmišljati kao o problemu. Treba razvijati mogućnost za njihovu radnu aktivaciju. Sigurno da ne treba da budu ni odbačeni i to sve zavisi od odnosa društva prema njima – objasnila je Jankovićeva.