Magazin Godine Srbija

Prevare PIO RS “penzionera iz inostranstva”

Mnoge prevare u vezi sa penzijama koje je isplaćivao Fond PIO RS isplivale su na površinu. Dosta je onih koji žive u Srbiji koji su nelegalno bili korisnici penzija

Otkad je pokrenuta istraga o malverzacijama sa invalidskim penzijama u Republici Srpskoj, mnoge prevare u vezi sa penzijama koje je isplaćivao Fond PIO RS isplivale su na površinu. Između ostalog, dosta je onih koji žive van teritorije Srpske koji su nelegalno bili korisnici penzija ovog entiteta.

Najbrojnije prevare su činili upravo lažni korisnici sa teritorije Srbije budući da je veliki broj porodičnih veza između ove dve zemlje, a u Srbiji živi oko 17.000 korisnika penzija iz RS.

Naime, pošto član porodice korisnika dobije punomoć da prima njegovu penziju, on nastavi da je prima i nakon što korisnik umre. Trenutno, Fond PIO RS potražuje oko šest miliona konvertibilnih maraka koje su isplaćene nakon smrti stvarnog korisnika.

“U Srbiji se, faktički, može desiti da korisnik dostavi potvrdu do 31. decembra da je živ, a da smrt nastupi već 1. januara. Mi nemamo podataka da je ta osoba preminula i narednih 12 mjeseci nastavljamo isplaćivati penziju. Penzije se tamo isplaćuju putem banke, pa ako je korisnik prava dao punomoć nekome, on te pare podiže. Postupak povrata sredstava veoma je komplikovan i provodi se u ostavinskoj raspravi. Postupci traju dugo i krajnji ishod je neizvjestan”, objašnjava direktor Fonda PIO RS Mladen Milić.

U Fondu su od januara ove godine otkrili 921 slučaj da navodni korisnik nikada nije dostavio potvrdu o životu. Za sve korisnike koji žive van teritorije RS, a kojih je oko 43.000, obavezno je dostavljanje ove potvrde.
Odnedavno, novi podaci iz knjige umrlih automatski se prosleđuju Fondu.

“Ovaj projekt uspješno je realizovan i s Fondom penzijskog osiguranja u Crnoj Gori, a prije dva mjeseca i s makedonskim. Od početka marta naredne godine trebao bi početi i s hrvatskim mirovinskim zavodom, te slovenskim penzionim fondom”, kaže direktor Milić.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija