Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Prepoznavanje lica – kraj anonimnosti

Ako fotografija vašeg lica postoji na internetu, postoji verovatnoća da u bliskoj budućnosti više nećete biti anonimni na ulici. 

Ako ste objavili svoju fotografiju na nekoj društvenoj mreži ili nekom drugom mestu na internetu (ili ju je neko drugi objavio), postoji verovatnoća da u bliskoj budućnosti više nećete biti anonimni na ulici.

Istraživači veštačke inteligencije kompanije Facebook objavili su istraživački rad u kome predstavljaju svoj program DeepFace koji može da utvrdi da li dva lica na fotografijama pripadaju istoj osobi sa preciznošću od 97,25 odsto. Ljudi koji su rešavali isti test odgovorili su tačno u 97,53 odsto slučajeva.

U kombinaciji sa tehnologijama kao što su digitalne naočare, takav napredak, iako ima i mnogobrojne prednosti, ugrožava privatnost.
Jednostavna slika vašeg lica, slikana diskretno, davaće pristup informacijama o vama sa društvenih mreža i pretraživača.

Da bi prevazišli ograničenja trenutno postojećih softvera za prepoznavanje lica, Janiv Taigman i njegove kolega razvili su 3D model lica na osnovu fotografija. Ovi modeli bi mogli da povežu isto lice iz različitih uglova.

Algoritam DeepFace treba da se uvežba pomoću ogromne baze podataka kako bi usavršio pravila povezivanja lica. Ovaj razvoj omogućava ogromna baza podataka Fejzbuka. Trenutna verzija softvera već je analizirala 4.000 identiteta i više od četiri miliona fotografija.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija