Početna Magazin Godine Evropska unija bez rominga od 2016. godine

Evropska unija bez rominga od 2016. godine

Evropski parlament prihvatio je smernice Evropske komisije za Digitalnu agendu prema kojima treba ukinuti naknade za roming do kraja 2015. godine…

Debata o romingu u Evropskoj uniji dobija zaključak. Evropski parlament prihvatio je smernice Evropske komisije za Digitalnu agendu da treba ukinuti naknade za roming do kraja 2015. godine (do Božića po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra 2015).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Smernice pod imenom Povezani kontinent, pored ukidanja visokih naknada koje su operateri naplaćivali korisnicima svoje usluge u drugim zemljama, uključuju i proširenje korisničkih prava.

Sve je počelo krajem prve decenije 21. veka kada je razvoj mobilnog interneta, 3G mreža, i pametnih telefona, doveo do nekoliko (desetina) slučajeva veoma visokih računa korisnika po povratku iz inostranstva (najčešće sa letovanja).

Zatim je krenula i debata o realnoj ceni usluga mobilne telefonije u inostranstvu, da bi kulminiralo analizom EU koja je utvrdila da mobilni operateri paušalno određuju dodatne troškove, s obzirom da ne postoje nikakvi posebni tehnološki zahtevi koje treba ispuniti da bi se usluga pružila i van matične zemlje.

Potrebno je još da do kraja 2014. godine ovo potvrde i države članice, i romingu u EU dolazi kraj. Ma koliko ovo zvučalo kao veliki korak, treba se setiti da roming ne postoji na teritoriji SAD ili Kine, te da je privreda EU, ionako rascepkana, u romingu imala još jednu prepreku da pokuša biti konkurentnija prema privredama pomenutih država.

Naravno, malo je verovatno da će roming u narednim godinama po ovom modelu biti ukinut i za zemlje van EU, naročito za one koje nisu Švajcarska ili Norveška.