Magazin Godine Svet Tehnologija i obrazovanje

Evropska unija bez rominga od 2016. godine

Evropski parlament prihvatio je smernice Evropske komisije za Digitalnu agendu prema kojima treba ukinuti naknade za roming do kraja 2015. godine…

Debata o romingu u Evropskoj uniji dobija zaključak. Evropski parlament prihvatio je smernice Evropske komisije za Digitalnu agendu da treba ukinuti naknade za roming do kraja 2015. godine (do Božića po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra 2015).

Smernice pod imenom Povezani kontinent, pored ukidanja visokih naknada koje su operateri naplaćivali korisnicima svoje usluge u drugim zemljama, uključuju i proširenje korisničkih prava.

Sve je počelo krajem prve decenije 21. veka kada je razvoj mobilnog interneta, 3G mreža, i pametnih telefona, doveo do nekoliko (desetina) slučajeva veoma visokih računa korisnika po povratku iz inostranstva (najčešće sa letovanja).

Zatim je krenula i debata o realnoj ceni usluga mobilne telefonije u inostranstvu, da bi kulminiralo analizom EU koja je utvrdila da mobilni operateri paušalno određuju dodatne troškove, s obzirom da ne postoje nikakvi posebni tehnološki zahtevi koje treba ispuniti da bi se usluga pružila i van matične zemlje.

Potrebno je još da do kraja 2014. godine ovo potvrde i države članice, i romingu u EU dolazi kraj. Ma koliko ovo zvučalo kao veliki korak, treba se setiti da roming ne postoji na teritoriji SAD ili Kine, te da je privreda EU, ionako rascepkana, u romingu imala još jednu prepreku da pokuša biti konkurentnija prema privredama pomenutih država.

Naravno, malo je verovatno da će roming u narednim godinama po ovom modelu biti ukinut i za zemlje van EU, naročito za one koje nisu Švajcarska ili Norveška.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija