Početna Magazin Godine Istorija Preminuo poslednji član prvobitne Navaho jedinice iz Drugog svetskog rata

Preminuo poslednji član prvobitne Navaho jedinice iz Drugog svetskog rata

Preminuo je poslednji od 29 pripadnika Navaho grupe koja je stvorila komunikacione šifre koje su omogućile pobedu na Pacifiku

Poslednji od 29 pripadnika Navaho plemena, grupe koja je prva regrutovana i stvorila komunikacione šifre koje Japanci nikada nisu uspeli da dešifruju i koje su omogućile pobedu saveznika na Pacifiku u Drugom svetskom ratu, Četer Nez, preminuo je juče, 4. juna 2014. u 93. godini.

Na teritoriji plemena Navaho, u američkoj saveznoj državi Arizoni, zastave će biti spuštene na pola koplja do 8. juna.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nakon Drugog svetskog rata, Čester je učestvovao kao dobrovoljac u Korejskom ratu. Penzionisao se 1974. godine nakon 25 godina rada u bolnici za veterane u Albukerkiju.

Uprkos tome što su mu obe noge delimično bile amputirane, Čester je voleo da putuje i da priča o Drugom svetskom ratu. A dugo nije mogao ništa da ispriča ni sopstvenoj porodici, jer je uloga Navaho ratnika u američkoj vojsci dugo bila tajna. Danas je ona opštepriznata i hvaljena.

Prvobitna grupa kojoj je Čester pripadao, primila je i medalje od američkog Senata 2001. godine. Česterova smrt doživljava se u SAD kao simboličan kraj jedne ere američke istorije i istorije američkih marinaca.

Čester je pre nekoliko godina rekao novinarima da je za Navaho narod upotreba njihovog jezika u Drugom svetskom ratu predstavljala jedno od najvećih doba u istoriji i da su oni izuzetno ponosni na to...