Početna Magazin Godine Pražnjenje creva – pokazatelj zdravstvenog stanja (3)

Pražnjenje creva – pokazatelj zdravstvenog stanja (3)

Neprijatna tema o kojoj ne morate pričati u društvu, ali morate znati da sve promene nisu normalne i da mogu biti pokazatelji zdravstvenih problema

3. Ako je vaša stolica veoma retka, ali nije dijareja, možda imate celijakiju. Iako utiče na samo oko jedan odsto stanovništva, procenjuje se da npr. u SAD 83 odsto onih koji imaju celijakiju, nisu toga svesni. Jedan od glavnih, ako ne i jedini pokazatelj, može biti vaša stolica.

Kod osoba koje imaju celijakiju, organizam ne toleriše gluten, protein pšenice, raži i ječma. Gluten kod njih uništava crevne resice (sitne, izbočine koje podsećaju na prstiće a koje oblažu crevo iznutra), te zbog toga organizam ne može da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Ovo doprinosi retkoj stolici koja može da se izlučuje i nekoliko puta dnevno.

Razgovarajte sa svojim lekarom da li je potrebno da se testirate na celijakiju. Prelazak na ishranu bez glutena može pomoći apsorpciju, učvršćivanje stolice i može pozitivno uticati na druge simptome kao što su umor, bol, nadimanje, depresija ili osip.

4. Ako vaša stolica pluta, umesto da potone, najverovatnije imate višak gasa u digestivnom traktu. „Ako ste jeli mnogo pasulja, kupusa, prokelja ili ako su vam obroci preobilni, sasvim je normalno da stolica pluta zbog gasa, i to onda nije razlog za brigu“, kaže dr Šet.

Međutim, ako plutajući produkti postanu uobičajeni ili primetite da imaju sjajni, uljani i gladak izgled, to bi moglo značiti da nešto sprečava organizam da apsorbuje masti iz hrane. Na primer, upala ili infekcija pankreasa može da onemogući dovoljnu proizvodnju enzima za varenje. Alergija na hranu ili infekcija mogu da oštete sluzokožu u crevima što, takođe, utiče na apsorpciju. Pitajte lekara da date stolicu na analizu kako bi se videlo da li ona sadrži masti koje ne bi trebalo. Dr Šet kaže da će možda biti potrebno uraditi i dodatne analize kako bi se utvrdio uzrok.