Početna Magazin Godine Društvo Malta: Stari kao (politička) tema u središtu Mediterana

Malta: Stari kao (politička) tema u središtu Mediterana

Predsednica Malte Mari-Lujza Koleiro Preka pozvala je građane na solidarnost sa starijim osobama, tako što će sezonu odmora provesti u jednom delu sa njima

Početkom maja 2014. godine predsednica Malte Mari-Lujza Koleiro Preka pozvala je građane, pojedince i porodice, na solidarnost sa starijim osobama, tako što će sezonu odmora (festa) provesti u jednom delu sa njima, bez obzira da li ovi žive sami ili u domovima za stare.

Ideja je da predsednička kancelarija radi sa lokalnim samoupravama, crkvenim zajednicama i nevladinim organizacijama kako bi podstakla solidarnost prema starijima.

Nedugo potom, lider opozicije Simon Busutil, optužio je maltešku vladu laburista da nije dovoljno učinila u sferi javno-privatnih partnerstava za pomoć starijima u njihovim kućama – inicijativa za koju se snažno zalaže njegova, partija nacionalista.

Početkom 2014. godine bivši premijer Malte, Alfred Sant, obavezao se da će se posvetiti novim izazovima za kvalitet života starijih u Evropi ako bude izabran za Evropski parlament.

Paralelno sa tim, Independent u izdanju za Maltu, početkom maja 2014. godine piše o bolnicama u kojima ima sve manje mesta i neretko se sreću kreveti i po hodnicima usled nedostatka prostora. Slična situacija je i sa domovima za stare na Malti.

Vlada je poslednjih godina učinila prve korake u tom smeru i izvesna poboljšanja se primećuju, ali to i dalje nije dovoljno dobro i efikasno da bi se u potpunosti rešio problem.