Početna Magazin Godine Društvo Malta: Stari kao (politička) tema u središtu Mediterana

Malta: Stari kao (politička) tema u središtu Mediterana

Predsednica Malte Mari-Lujza Koleiro Preka pozvala je građane na solidarnost sa starijim osobama, tako što će sezonu odmora provesti u jednom delu sa njima

Početkom maja 2014. godine predsednica Malte Mari-Lujza Koleiro Preka pozvala je građane, pojedince i porodice, na solidarnost sa starijim osobama, tako što će sezonu odmora (festa) provesti u jednom delu sa njima, bez obzira da li ovi žive sami ili u domovima za stare.

Ideja je da predsednička kancelarija radi sa lokalnim samoupravama, crkvenim zajednicama i nevladinim organizacijama kako bi podstakla solidarnost prema starijima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nedugo potom, lider opozicije Simon Busutil, optužio je maltešku vladu laburista da nije dovoljno učinila u sferi javno-privatnih partnerstava za pomoć starijima u njihovim kućama – inicijativa za koju se snažno zalaže njegova, partija nacionalista.

Početkom 2014. godine bivši premijer Malte, Alfred Sant, obavezao se da će se posvetiti novim izazovima za kvalitet života starijih u Evropi ako bude izabran za Evropski parlament.

Paralelno sa tim, Independent u izdanju za Maltu, početkom maja 2014. godine piše o bolnicama u kojima ima sve manje mesta i neretko se sreću kreveti i po hodnicima usled nedostatka prostora. Slična situacija je i sa domovima za stare na Malti.

Vlada je poslednjih godina učinila prve korake u tom smeru i izvesna poboljšanja se primećuju, ali to i dalje nije dovoljno dobro i efikasno da bi se u potpunosti rešio problem.