Početna Magazin Godine Pražnjenje creva – pokazatelj zdravstvenog stanja (1)

Pražnjenje creva – pokazatelj zdravstvenog stanja (1)

O produktima ljudskih creva priča se samo kada su deca u pitanju. A oni su pokazatelj zdravstvenog stanja organizma. 

O produktima ljudskih creva priča se samo kada su deca u pitanju. Inače se trudimo ne samo da ih ne spominjemo, nego i da sami što manje razmišljamo, ako uopšte razmišljamo, o njima. A oni su pokazatelj zdravstvenog stanja organizma.

Kako o njima ne pričamo, često se i naviknemo na nešto što nije normalno i ne pomišljamo da je to neuobičajeno. Sve dok stvari ne postanu ozbiljnije. Zato se osvrnite iza sebe pre nego što pustite vodu.

– Produkti pražnjenja creva jedini su pravi marker koji ljudi imaju o zdravlju njihovog gastrointestinalnog trakta„, kaže gastroenterolog dr Aniš Šet, autor knjige What’s Your Poo Telling You? (Šta Vam govori Vaša kaka?).

Međutim, postoje i stvari koje su normalne za naš organizam, ali to treba utvrditi redovnim posmatranjem. Tako će se i problemi otkriti na vreme i time olakšati lečenje. Međutim, dr Šet upozorava da ne treba ni paničiti kada su u pitanju dnevne promene. U zavisnosti od toga šta ste jeli, mogu se dogoditi neke privremene abnormalnosti koje traju dan-dva.

Ali ako primetite promenu koja traje nedelju ili više, a ne možete da je povežete sa bilo kojom nedavnom promenom u ishrani, zakažite pregled kod lekara.
Iako verovatno niste oduševljeni što ćete razgovarati o vašoj stolici, taj razgovor bi mogao da vam spasi život.