Početna Magazin Godine Pravopisa nema u medijima ali ni u knjižarama

Pravopisa nema u medijima ali ni u knjižarama

Pravopis srpskog jezika ne može se pronaći u beogradskim knjižarama, a prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, kaže za Novosti da imaju mali broj primeraka u zalihama i da će novi tiraž štampati najkasnije do Sajma knjiga.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Zato ni ne čude reklame pune pravopisnih grešaka, nepravilno izražavanje gostiju TV emisija, još iskvareniji jezik na ulici. 
Izdavačka kuća Matica srpska nema svoju knjižaru i izdanje Pravopisa dostavlja samo knjižari Aleksandar Belić, u kojoj ga nema mesecima. Pravopis je rasprodat i u internet-knjižarama.
Čak i dok je u malobrojnim knjižarama mogla da se kupi, ova knjiga prodavala se u tvrdom povezu, sa cenom od preko 2.000 dinara. Logika da bi svaki đak trebalo da ima priručnik koji će mu rešiti jezičke dileme, kosi se sa činjenicom da njegova cena daleko premašuje mogućnosti prosečnog srpskog budžeta. 
Nekada je izdanje pravopisa prilagođavano đacima, u jeftinom povezu, moglo da se kupi u svim knjižarama koje prodaju udžbenike i to po simboličnim cenama. Ovako, nestašica „Pravopisa“ samo doprinosi manjku pismenosti, pa i u srednje škole đaci stižu bez poznavanja elementarnih jezičkih pravila.