Magazin Godine Srbija

Pravopisa nema u medijima ali ni u knjižarama

Pravopis srpskog jezika ne može se pronaći u beogradskim knjižarama, a prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, kaže za Novosti da imaju mali broj primeraka u zalihama i da će novi tiraž štampati najkasnije do Sajma knjiga.

Zato ni ne čude reklame pune pravopisnih grešaka, nepravilno izražavanje gostiju TV emisija, još iskvareniji jezik na ulici. 
Izdavačka kuća Matica srpska nema svoju knjižaru i izdanje Pravopisa dostavlja samo knjižari Aleksandar Belić, u kojoj ga nema mesecima. Pravopis je rasprodat i u internet-knjižarama.
Čak i dok je u malobrojnim knjižarama mogla da se kupi, ova knjiga prodavala se u tvrdom povezu, sa cenom od preko 2.000 dinara. Logika da bi svaki đak trebalo da ima priručnik koji će mu rešiti jezičke dileme, kosi se sa činjenicom da njegova cena daleko premašuje mogućnosti prosečnog srpskog budžeta. 
Nekada je izdanje pravopisa prilagođavano đacima, u jeftinom povezu, moglo da se kupi u svim knjižarama koje prodaju udžbenike i to po simboličnim cenama. Ovako, nestašica „Pravopisa“ samo doprinosi manjku pismenosti, pa i u srednje škole đaci stižu bez poznavanja elementarnih jezičkih pravila.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija