Početna Magazin Godine Stranci od rudnih bogatstava Srbije najviše traže zlato

Stranci od rudnih bogatstava Srbije najviše traže zlato

U ovom trenutku desetine stranih kompanija istražuju rudna bogatstva Srbije, a najviše su zainteresovani za zlato koje traže na čak 50 lokacija, dok na 22 lokacije traže mineral sa litijumom.

Našli su ležišta zlata u Istočnoj Srbiji (nekoliko miliona tona) i veliko ležište jadarita iz kojeg se dobija litijum u zapadnoj Srbiji (nekoliko stotina miliona tona). 
– Srbija ima mnogo rudnog blaga, a kolika je to vrednost u milijardama dolara to je teško izračunati. Izvesno je da Srbiju „buše“ mnogi, uzduž i popreko, i stranci i domaći, istražujući rudna blaga. Kompanije na osnovu opštih geoloških podataka odlučuju na kojim prostorima će istraživati određenu mineralnu sirovinu – kaže za Blic Predrag Mijatović, tehnički direktor u Geološkom zavodu Srbije.
U februaru 2012. godine završena je Strategija upravljanja mineralnim resursima Srbije do 2030. godine.
Na nedavnom skupu Srbija se okreće ekonomiji, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik, Miodrag Kostić, rekao je da da Srbija u neiskorišćenom rudnom bogatstvu ima 263 milijarde dolara od čega koristi samo 3,7 milijardi dolara“.
Stručnjaci, međutim, ne mogu da potvrde ove navode srpskog kralja šećera, ali se slažu da Srbija ima rudnih bogatstava koja nije dovoljno eksploatisala.