Magazin Godine Srbija

Australijanka traži rođake u Srbiji

Australijanka Sonja Lazik (21), iz Port Daglasa – Kvinslenda, leta 2013. godine došla je prvi put u Srbiju tragom porodične tajne svog pradede Dragiše Lazića, rođenog 1919. godine u Šapcu.

On je porodici na samrti otkrio da je, pre nego što je odveden u zarobljeništvo u Nemačku i tamo upoznao Ingu sa kojom je posle Drugog svetskog rata otišao u Australiju i dobio sa njom šestoro dece, u Srbiji ostavio ženu i dve ćerke – Jelku i Mariju Lazić.
Potomci se nisu interesovali za poreklo, sve dok Sonju profesorka u srednjoj školi, Nada Petrašević, nije pitala za prezime. Na njeno pitanje porodica joj je rekla za pradedinu ispovest, pa je sa svojim najboljim drugom Aleksandrom, profesorkinim sinom, rodom iz Srbije, poželela da dođe i pronađe svoje rođake ovde: 
– U Šapcu sam prepoznala park u kome se moj pradeda fotografisao pre Drugog svetskog rata. Tu sliku imam. Međutim, moje traganje za sada je bezuspešno, ali ne želim da odustanem. Srbija je prevazišla moja očekivanja: Petrovaradinska tvrđava, Beograd, Sremski Karlovci, hrana, vina, srdačnost ljudi, ali i prase na ražnju. I sledeće godine ću doći, ali želim da dovedem oca i s ocem i baku. Moj otac voli lov, i Srbija će ga oduševiti.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija