Početna Magazin Godine Desilo se: radnici se odrekli penzije i prava na štrajk

Desilo se: radnici se odrekli penzije i prava na štrajk

Mašinisti kompanije Boeing u američkoj državi Vašington prihvatili su desetogodišnji ugovor kojim se odriču prava na penziju i prava na štrajk 

Juče, u petak 3. januara 2014. godine, mašinisti koji rade za Boeing u američkoj saveznoj državi Vašington izglasali su prihvatanje novog, desetogodišnjeg ugovora sa ovom kompanijom. Time je Vašington zadržao proizvodnju aviona Boeing 777X, kompanija Boeing ima bolje osnove za tržišnu trku sa konkurentom, preduzećem Airbus, a mašinisti, njih 31.000 potpisali su da se odriču penzija i prava na štrajk.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Boeing je, naime, ucenio radnike i američku državu Vašington: ukoliko se ugovor ne potpiše, oni će preseliti proizvodnju na drugo mesto. Navedeno je da su 22 države zainteresovane za pružanje novog doma proizvođaču aviona. Budući da je u pitanju veliki kapital, to ne čudi. Ono što, međutim, plaši jeste činjenica da je velikom kapitalu uspelo da nametne uslove kojima se poništava višedecenijska, ako ne i vekovna, tekovina u pravima radnika i to u zemlji koja bi trebalo da bude u mogućnosti da ih zaštiti.

Ovo pitanje je dovelo do razdora između Međunarodnog udruženja mašinista i vazduhoplovnih radnika i vašingtonskog rukovodstva Kopanije, ali, nažalost, i između starijih i mlađih radnika.
U novembru prošle godine, prvi nacrt novog ugovora odbijen je od strane sindikata. U petak je novi desetogodišnji ugovor prihvaćen tesnom većinom od 51 odsto za. Nije glasalo 8.000 radnika, a samo 600 glasova je bilo dovoljno da se dobije potrebna većina.

Radnici koji već 35 godina rade za ovu kompaniju i imaju preko 50 godina, očajni su.
Mnogi podvlače i da je ponižavajuće prihvatati takve uslove, a da, ako bi se kompanija i preselila, dobar radnik uvek može da nađe posao. Na severnoameričkom kontinentu je sasvim uobičajeno da se, zarad posla seli u druge savezne države, nekad čak i na drugi kraj države.

Mlađi radnici smatraju da je bilo najbitnije zaštiti posao. U kompaniji Boeing kažu da budućnost nikada nije izgledala tako svetla.