Ekonomija Magazin Godine

Povećanje penzija – tri moguća modela

Vraćanje ili povećanje? Priča se da to više nije stvar kako neko interpretira stvarnost, već se razmatraju obe opcije. Kad se delegacija Srbije vrati sa godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, trebalo bi da saznamo da li će i, u tom slučaju, koji će od modela za povećanje rashoda za penzije biti prihvaćen.

Narednih dana, dok traje godišnja skupština MMF u Vašingtonu, gde je i delegacija Republike Srbije, biće obelodanjeno kolike povišice mogu da očekuju zaposleni u javnoj upravi i penzioneri, piše Danijela Bišević za Blic.

Procena Fiskalnog saveta je da bi povećanje penzija moglo da bude 2,5 odsto, kao i da se vrati polovina privremenog umanjenja iznad prosečnih penzija iz 2015. godine.

Vlada Srbije, smatra Fiskalni savet, može da razmatra tri modela za povećanje rashoda za penzije koje omogućavaju uklapanje u preporučeno povećanje mase penzija od pet odsto, što znači povećanje penzijskih rashoda za oko 25 milijardi dinara.

Prvi model – Vraćanje penzija na nivo pre umanjenja

Ovaj model podrazumeva da svim penzionerima kojima su 2014. privremeno umanjene penzije vrate na nivo pre nego što su smanjene. Loša strana tog pristupa je ta što bi se ceo budžet za povećanje penzija od 25 milijardi dinara iscrpeo, tako da ne bi bilo mogućnosti da se povećaju penzije koje su manje od 25.000 dinara.

Drugi model – Linearno povećanje svih penzija za pet odsto

Ovaj pristup znači da bi one penzije koje su bile umanjene 2014. ostale umanjene još najmanje godinu dana.

Treći model – Kombinovani pristup

Budući da je Ustavni sud u svom rešenju naveo ispunjavanje ekonomskih uslova za prestanak isplate penzija u umanjenom iznosu u celini ili delimično, može se razmišljati o faznom ukidanju privremenog smanjenja iznad prosečnih penzija, smatra Fiskalni savet.

Umanjenje penzija iz 2014. godine po ovom modelu bilo bi potpuno ukinuto 2019, a teklo bi u dve faze. Prvo bi se to umanjenje prepolovilo 2018. godine i to tako da se penzijski prihodi između 25.000 i 40.000 dinara umesto za 22 odsto umanjuju za 11 odsto, a preko 40.000 dinara umanjuju za 12,5 odsto umesto 25 odsto. Na taj način bi se sačuvao budžetski prostor za povećanje od 2,5 odsto, za penzionere čije su penzije ispod prosečnih 25.000 dinara.

Tri scenarija za penzije od 20.000, 40.000 i 60.000 dinara 
Izvor: obračun Fiskalnog saveta

Pre privremenog smanjenja penzija      60.000      40.000      20.000

Trenutni iznos penzije                               53.046      37.631        20.554

Prvi model
Ukidanje privremenog smanjenja           61.661       41.108       20.554

Drugi model
Linearno povećanje pet odsto                  55.698       39.512       21.581

Treći model
Kombinovan pristup                                  58.787       40.353       21.068

 

Izvor: Blic

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

3 Comments

Click here to post a comment
 • Jad izračunamo kliko će penzionera otići na nebo do 2019 godine, računica nije tačna.
  Država i njeni faraoni će inkasirat5i više nego što je napisano.
  A sve teže je otići u penziju. Svkih šest meseci se produžava starosna granica za sticanje starosne a invalidskim da i ne govorimo.
  Pre če Te dobiti Bingo nego otići u penziju. Ako je doživite.
  Sad imam 62 godine.
  Još samo 18 godina da poživim, da otplatim stambeni kredit za decu, dozvoljeni minus i grobno mesto, pa nek umrem.
  Malo sam bolestan, imao sam srčani udar, imam dijabetes tip II, opstrukciju pluća, artrozu kičme i kolena, ne osećam stopala, u celibatu sam, ne čujem, ne vidim dobro, oštećenje kičmenih pršljenova-4 komada, trnu mi ruke od ramena na dole, zuji mi u glavi, alergičan sam na vlagu, buđ i hladnoću, ne vozim kola, samo gledam televiziju sa prevodom-titlovanu, ne pijem kafu, alkohol, gazirano, ne jedem slano, kiselo, ljuto, meso, voće, nemam zube…
  Al hoću ja, moram, poživeću još 18 godina.
  I pored svega ja radim, da pomognem deci.
  Ne rade, nisu u stranci, nemamo vezu za zapošljavanje al imamo nadu.
  Dotle će se valjda nešto promeniti na bolje.
  Pošto se to nije desilo za DVE DO DVE I PO GODINE.
  A kad će glasanje?
  Idite u crkvu i molite se Bogu.
  Samo još on brine o Vama.
  A ko će drugi?

 • Možda bi, za promenu, mogao da se razmatra i 4-ti model, a to je da svi Penzioneri imaju jednake penzije, po ugledu na Australiju, napr.
  Svi su isti %-tak izdvajali od svojih zarada tokom radnog veka, isto zanimanje imaju: “Penzioner” i “rade” svi u istoj “firmi”, tj. svi žive u istoj državi, na istim jaslama, pa i penzije treba da im budu iste.
  U Australiji je penzija bila pre 10-tak god. 500$, za sve penzionere. Ne znam kolika je sada, ali je jednoobrazna. Unisex!

 • Draga Miljana, penzioni model Australijanskog tipa se ne može primeniti, ni u kom slučaju. Promašaj je i u Austrialiji. Zašto ? Zato što je bez obzira što su svim zaposlenim dok su radili, isti % doprinosa odbijali od plate, ispada računicom da su onim koji su imalu platu 1.000 dinara odbijali 100 dinara a onima koji su imali 10.000 dinara odbijali su od plate 1.000 dinara. Dakle deset puta više. i Nema logike da sada imaju istu penziju, jer su jedni dali mnogo više od drugih. Reći će te, pa zato su primali višu platu i bolje živeli. Tačno tako. Ali ono najvažnije, da bi postao lekar specijaliste kardiohrirug, naprimer, treba vam 8 godina osmogodišnja ,škola, 4 godine srednja, 6 godine studije medicine i 5 godina specijalističke studije. Dakle, 23 godina aktivnog učenja i škole.Najmanje. U isto vreme da bi postao jedan podoficir, kao mnogo bolja varijanta, treba vam 8 godina osmogodišnje škole i 4 godina srednje vojne škole, što je ukupno 12 godina učenja i da tako imate sada veću penziju od proseka plate u državi. Ili ona gora stvar od toga, da bi postao jedan državni činovnik uprave treba vam 8 godina osmogodišnje škole i 4 godina srednje tj. ukupno 12 godina škole. Može li se porediti rad i doprinos jednog kardiohriruga, zastavnika i šalterskog službenika. Ne može, naravno. Ali zato može, da taj isti kardiohirurg ima sada penziju oko 60-70.000, spomenuti zastavnik 45-50.000 i navedena činovnica 25.30.000.
  Draga Miljana, ima li za vas u ovoj računici ikakve logike da imaju istu penziju svi, ili još teže pitanje, ima li za vas u ovim primerima imalo, onoga što svi zove pravda. Nema, naravno.
  Da ne spominjem, draga Miljana, da je mnogo bolje bilo do penzije, biti čistačica u elektroprivredi ili prodavac benzina u NIS-u, i imati penziju 50-60.000 dinara, nego i onaj kardiohirug, zastavnik ili činovnica. Zato to je bilo potrebno 4 eventualno 8 razreda obavezno osnovnog obrazovanja.
  Dakle, sadašnji penzioneri su ovu državu strovirili, došla je generacija koja ju je porušila i onda ti isti penzioneri sada treba da ponovo stvore državu i bolji život za sledeću generaciju.
  Ako je već tako. A jeste sigurno. Najbolje bi bilo, ne povećavati penzije nikom uopšte. Jedina mana takvom mom predlogu je, što, nažalost, nigde nije, niti će biti spomenuto ili zapisano za buduća pokolenja, da su državu stvorili i održali penzioneri.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija