Početna Magazin Godine Ekonomija Povećanje minimalne cene radnog sata?

Povećanje minimalne cene radnog sata?

Povećanje minimalne cene radnog sata?

Minimalna cena radnog sata mogla bi, umesto trenutnih 121 dinar, da bude oko 130 dinara, budući da je Vlada Srbije spremna da podrži povećanje minimalca negde „na sredini“ između zahteva sindikata i predloga poslodavaca, nezvanično saznaje Tanjug.

Jasno je da će povećanje minimalne cene rada predstavljati značajan trošak za vladu. Vlada je, međutim, spremna na taj izdatak, sudeći prema najavi premijera Aleksandra Vučića tokom predstavljanja ekspozea.

Aleksandar Vučić je tada najavio da će do povećanja zasigurno doći, ali nije precizirao cifru za koju se vlada zalaže, ističući da se s tom cifrom neće izlaziti pre socijalnog dijaloga u okviru Socijalno ekonomskog saveta.

„Koliko će povećanje biti, zavisi dobrim delom od vlade, ali prvo da vidimo koliko mogu da se dogovore poslodavci i sindikati, pa ćemo i mi izaći s predlogom“, rekao je Vučić naglasivši da to svejedno nije laka odluka.

Između 230.000 i 250.000 građana je, prema nekim procenama, na minimalcu, dok sindikati procenjuju da je onih čije su plate zakonski najmanje – oko 300.000.

Sindikati od početka avgusta sa predstavnicima poslodavaca razgovaraju o minimalnoj ceni rada. Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović kaže da će oni nastojati da postignu dogovor i da se, za sada, „ide u dobrom smeru“.

Sindikat traži da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po satu, dok su poslodavci spremni da sa trenutnih 121 dinar podignu cenu na 123, 124 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se ne može ignorisati činjenica da minimalac nije korigovan već dve godine i da minimalna zarada treba da raste imaći u vidu inflaciju i još neke druge parametre.

„Dobra volja za povećanje postoji ali treba imati u vidu da ni nama nije lako, odnosno da su nameti privredi sve veći“, rekao je Atanacković.

Sindikati istovremeno tvrde da će povećanje minimalne zarade povećati direktno i prihode budžeta, budući da će porezi i doprinosi biti obračunavani na veće iznose plata, te da neće biti deo sive zone, već legalnih tokova.

Veće plate, kako navode, poguraće potrošnju, a ona lančano i rast bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da bi za radnike čije su plate zakonski minimalne povećanje u iznosu koji Tanjug nezvanično saznaje bio kvalitetan pomak i podsetio da poslednje dve godine nije bilo povećanja, a prošle godine je tek vraćano ono što je zbog fiskalne konsolidacije od plata smanjeno.

„Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO, kupovna moć građana je mnogo veća. To će biti značajan pomak za celu privredu Srbije“, kaže Orbović.

Prema nezvaničnim informacijama, kako prenosi RTS, očekuje se da će i prosečna plata u narednom periodu da raste, te da će do kraja godine dostići oko 415 evra, u drugom tromesečju naredne godine biće već na oko 450 evra, a u 2018, prema očekivanjima, prosečna plata u Srbiji dostići će 500 evra.