Ekonomija Magazin Godine

Potencijali starenja nacija u 21. veku

Analitičar Tajler Darden ocenjuje da će glavna politička tema u SAD u narednim decenijama biti “demografska litica” umesto današnje “fiskalne” s obzirom da će 2035. godine u SAD biti jedva dva radnika na jednog penzionera. Slično je i u drugim razvijenim zemljama.

U Japanu već 23,1 odsto stanovništva ima preko 65 godina, a procene su da će do 2050. godine biti 39,6 odsto. Slično je i u EU gde je 2010. godine 17,4 odsto stanovnika imalo preko 65, ali će broj do 2060. godine narasti na 30 odsto.
Ipak, Darden vidi i neke potencijale za društvo kao što su:
  • veća uključenost u politički život nacije
  • manja protrošnja resursa u poznim godinama
  • niža stopa kriminala
  • jačanje lokalne ekonomije i malog biznisa
  • primena savremenih tehnologija za samozapošljavanje starijih
  • povećanje zaposlenosti mladih.
Vreme će pokazati da li će ovo biti dovoljno za SAD koje u narednih 25 godina očekuje povećanje javnih rashoda za 150 odsto.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija