Društvo Magazin Godine Svet

Češći razvodi brakova u poznim godinama u Virdžiniji

Brakovi starijih od 55 godina u okrugu Ferfaks, Virdžinija, sve češće se završavaju razvodom nego što to biva smrću jednog od supružnika. Samo u periodu od 2007. do 2010. godine, razvod brakova u kojima supružnici imaju između 55 i 64 godine, porastao je za 3 odsto, sa 9,1 na 11,8 odsto razvoda.

– Ljudi shvataju da ne moraju da trpe nesrećan brak, čak i ako su pred penzijom. “Sivi razvodi” (aluzija na sede kose supružnika), pokazuju da nikada ne nastupa tačka bez povratka – kaže lokalni advokat.
Kod starijih parova razlikuju se i prioriteti razvoda. Dok je kod mlađih obično glavna tema starateljstvo nad detetom, kod starijih parova razrešavaju se pitanja kao što je ušteđevina za penziju, podela vlasništva, zdravstveno osiguranje i alimentacija. 
Zakon daje olakšice za ovakve razvode jer parovi bez maloletne dece ne moraju da prođu jednogodišnji “period rastanka” već mogu da dobiju razvod braka već posle šest meseci.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija