Početna Magazin Godine Poštenje u Pričevićima: brašno na poverenje

Poštenje u Pričevićima: brašno na poverenje

Vodeničar iz Pričevića kod Valjeva, Dragan Živanović (62), brašno prodaje tako što ga kupci uzimaju i bez njegovog prisustva, sami plaćaju ili ostave poruku da će to učiniti kad budu imali novca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Politika je, tri godine od poslednje posete, ponovo posetila vodenicu na reci Obnici, pored magistralnog puta Valjevo–Loznica. Novinari su se uverili da Živković i dalje ne odustaje od svog načina rada. Vodeničara nigde na vidiku, ali na zidu i dalje stoji poruka mušterijama namernicima, kao i drvena kutija sa natpisom „kasa“.
– Za ovu vrstu prodaje odlučio sam se zbog obaveza koje svakodnevno imam oko vođenja još jedne vodenice, kao i sopstvenog poljoprivrednog domaćinstva. Počeo sam s manjom količinom brašna, računajući da neću imati mnogo štete ako neko uzme i ne plati. Međutim, ovaj način prodaje, koji se pre svega oslanja na poverenje i poštenje, skoro je podjednako zapljusnuo i mene i kupce – priča vodeničar:
– Da se razumemo, ja na ovaj način nisam želeo bilo koga da stavljam na probu, već je sve došlo spontano i s najdubljim ljudskim pobudama. Ova priča traje skoro jednu deceniju i najiskrenije govoreći, nisam doživeo nijedno neprijatno iznenađenje ili veće razočaranje.
– Sve mi to liči na nekakav san, ali da je to stvarnost najbolje svedoči knjiga utisaka u kojoj su moji kupci, gosti i posetioci zapisali svoja osećanja o onome što su videli. Na stotine njih iz svih krajeva Srbije i bivših republika Jugoslavije, regiona, Amerike, Kanade i Australije ne skriva iznenađenje niti zadovoljstvo na račun mog načina prodaje i ponašanja. Iz svega toga jasno je da i pored brojnih problema i posrtanja poštenje na našim prostorima nije zapalo u živo blato.