Magazin Godine Porodica Svet

Kineski sud: dva puta mesečno posećuj majku

U Kini je “pala” i prva presuda prema novom zakonu koji se bavi brigom o starijima. Ćerku jedne bake sud je obavezao da posećuje majku dva puta mesečno i tokom najmanje dva državna praznika, uz pretnju novčane kazne ukoliko ne postupi po presudi.

Zakon je stupio na snagu 1. jula 2013. godine, a samo dva dana kasnije 77-godišnja starica dobila je spor protiv svoje ćerke i zeta. Zakon treba da ublaži posledice brzih društvenih promena u Kini koje raskidaju tradicionalne porodične veze za šta društvo u celini nije pripremljeno.

Pored toga, učestali su i razni izveštaji iz cele zemlje o načinima na koje mlađe generacije zapostavljaju svoje roditelje. Novi zakon nalaže da članovi porodice treba “češće” da posećuju rođake starije od 60 godina, ali ne daje preciznije odredbe.

Ipak, stručnjaci kažu da će biti teško sprovesti ovaj zakon, a brojni komentari na internetu ocenjuju ga kao “uvredu za naciju”. 

Preko 14 odsto stanovništva Kine, oko 194 miliona ljudi, imaju preko 60 godina, a Ujedinjene nacije procenjuju da će do 2050. godine 30 odsto Kineza ima preko 60 godina. Taj procenat je u Kini u 2000. godini iznosio svega 10 odsto, ali zbog decenijske politike jednog deteta ubrzano prestiže svetski prosek od 20 odsto.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija