Poslednjih 100 – Za Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije

Kampanja za prikupljanje sredstava za Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije je u toku. Potrebno je da se prikupi još 100.000 dinara.

Ko-osnivači Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije pozivaju građane i pravna lica (kompanije, ustanove, fondacije, organizacije) da pomognu u prikupljanju još 100.000 dinara u okviru crowdfunding kampanje. Kampanja je organizovana za prikupljanje sredstava za solidarnu pomoć kulturnim radnicima i radnicama u Srbiji, koji su se, zbog nemogućnosti da rade u uslovima zdravstvene krize izazvane korona virusom, našli u situaciji egzistencijalne ugroženosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Do sada je donacijama prikupljeno 500.000 dinara. U naredne dve nedelje je potrebno da se prikupi još 100.000 dinara. Na taj način će Fond moći da pomogne još 20 svojih koleginica i kolega.

Donacije se uplaćuju preko platforme Donacije.rs/Fond solidarnosti ili preko žiro računa Asocijacije NKSS (za Fond solidarnosti) broj 205-351975-08 u Komercijalnoj banci.

Da podsetimo, ko-osnivači Fonda solidarnosti već su uspeli da od međunarodnih donatora obezbede sredstva u iznosu od 38.000 evra. To će, uz ovih 600.000 dinara, biti dovoljno za pomoć za 170 koleginica i kolega.

Nažalost, to će biti samo 10 odsto od onoga što su trenutne potrebe. Naime, na poziv za dodelu solidarne pomoći stiglo je 1.668 prijava.

Ovom kampanjom je pokazana solidarnost u uslovima krize. Međutim, ono što se takođe pokazalo jeste i činjenica da ogroman broj kulturnih radnika i radnica nije prepoznat niti uzet u obzir pri dodeli mera pomoći od strane Vlade Srbije kada im je to bilo najpotrebnije.

U Fondu solidarnosti napominju da možemo da budemo ponosni jer smo uradili i više nego što smo mogli. Naglašavaju da su za ove probleme potrebna sistemska rešenja.

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije osnovali su: Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS)Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV)Udruženje likovnih kritičara AICA SrbijaStanica – Servis za savremeni plesBAZAART i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Podsećamo:

Fond je namenjen svim radnicama i radnicima u kulturi i umetnicima koji su zbog vanrednog stanja i krize izazvane pandemijom ostali bez ikakvih primanja. Takođe je namenjen i onima od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi kulturna i umetnička produkcija. U ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehničari, itd. Ovi kulturni radnici nemaju nikakvih zagarantovanih radnih prava.
V: Kampanja za pomoć kulturnim radnicima i radnicama