Poskupelo svinjsko meso, ostale vrste ne bi trebalo

Nakon kratkotrajnog skoka cene žive vage svinja, svinjsko meso u Srbiji poskupelo je za 20 odsto. Iako bi zarad opstanka proizvođača trebalo, ne očekuje se da će druge vrste mesa poskupeti.

Svinjsko meso u mesarama i prodavnicama je poskupelo u proteklih nedelju dana. Umesto od 420 do 440 po kilogramu, sada se uglavnom prodaje za od 500 do 550 dinara.

Kilogram žive vage je poskupeo za 20 odsto, objasnio je za Blic Radosav Vujić, doktor stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Radosav Vujić. Sada kilogram žive vage košta od 160 do 165 dinara bez PDV-a, a cena bekon rase je oko 200 dinara po kilogramu. To poskupljenje za 20 odsto u otkupu dovelo je do toga da poskupi i svinjetina u prodavnicama.

Ne očekuje se poskupljenje ostalih vrsta mesa

„Iako je teško prognozirati šta nas može očekivati u narednom periodu, ipak mislim da do daljeg poskupljenja ni žive vage, a ni mesa, neće doći“, mišljenja je Vujić. Ne bi bilo logike, smatra, „da junetina i jagnjetina u prodavnicama poskupe ako cena žive vage miruje“.

Radosav Vujić ipak smatra da bi za proizvođače bilo neophodno da cene i ostalih vrsta mesa poskupe. Podsetio je da je pandemija koronavirusa zadala ozbiljan udarac stočarstvu. U Srbiji je zato u aprilu cena stoke bila na istorijskom minimumu Pored manjka događaja, velik je uvoz gotovih proizvoda.

„Sve je to dovelo do toga da nam je stočni fond izuzetno ugrožen.“

Kada je u pitanju eventualno poskupljenje piletine, predsednik Udruženja Srbije za živinarstvo Rade Škorić ističe da „se piletina već sada prodaje 50 posto ispod cene koštanja“.

„Živa vaga košta od 135 do 140 dinara kilogram, a u sistemima trgovine imamo cenu pilećeg mesa spremnog za pečenje od 149, odnosno, 169 dinara kilogram! Takve damping cene, koje su neshvatljive sem da bi privukle kupce, dampinguju čitav sistem u živinarstvu, od farme do klanice.“

Škorić smatra da je „sem realne cene pilećeg mesa od 260 dinara, sve ostalo propast“.

Iako misli da piletina „mora da poskupi da bi se vratila u cenu koštanja“, apsolutno ne veruje da će se to, „zbog nelojalne utakmice sa trgovinama“, dogoditi u dogledno vreme.

Izvor: Blic Biznis