Početna Magazin Godine Pooštrena pravila RFZO za overu zdravstvenih knjižica?

Pooštrena pravila RFZO za overu zdravstvenih knjižica?

Pooštrena pravila RFZO za overu zdravstvenih knjižica?

Nova pravila overe zdravstvenih knjižica, i za ona preduzeća koja su po evidenciji Poreske uprave izmirila sve obaveze, filijala RFZO u Nišu objašnjava članom 142. Zakona o zdravstvenom osiguranju i na „objedinjenom naplatom poreza“, koja je zaživela 1. marta 2014. godine.

Iako ovakva pravila nigde nisu objavljena, niti se primenjuju u svim filijalama po Srbiji – i uredne platiše moraju da prilože “izvode iz pojedinačne poreske prijave za poreze i doprinose od juna do oktobra ove godine”.

– Već dva puta dolazimo i direktor već smatra kako nismo sposobni da dobijemo “markice”. Vratili su nas po uverenja, iako redovno izmirujemo sve obaveze… Sada sam i treći put došao, jer su tražili krštenice i potvrde o prebivalištu za decu radnika koja su preko nas osigurana, iako ni jedno od njih ne prijavljujemo po prvi put – kaže službenik jedne hrvatske kompanije koja već 10 godina ima predstavništvo u Nišu.

Konfuziju unosi i činjenica da na sajtu RFZO nigde ne piše da je došlo do promene procedure, već da za izdavanje “markica” zdravstvenog osiguranja „poslodavac treba da podnese pisani zahtev matičnoj filijali osiguranika i pisano ovlašćenje za lice koje ih preuzima“.

Zahtev poslodavca treba da sadrži ukupan broj potrebnih “markica” za zaposlene i članove njihovih porodica koji su prijavljeni. I, ništa drugo…

– Naravno da ne piše, jer to nije ni potrebno. U Prokuplju, na primer, neće tražiti ništa više, ali u Nišu i Valjevu hoće. RFZO ima mogućnost da u evidenciji Poreske uprave proveri ko kako izvršava obaveze i ne treba im nikakva druga “potvrda” ili “uverenje”: osim ako ne sumnjaju u verodostojnost podataka pomenutog državnog organa – kaže Bojan Bojović, finansijski analitičar i preduzetnik.

U filijali RFZO u Nišu priznaju da će, zbog nove procedure, radnici ostati bez overenih knjižica, ali tvrde da su poslodavcima zakazivali u koje vreme da se jave, da bi se izbegle gužve…

– Sa ovdašnjom Filijalom Poreske uprave bili smo se dogovorili da za sve sporne slučajeve podatke pribavljamo službenim putem, pa smo analizom utvrdili da jedan deo poslodavaca i agencija nije ažuran. Zato će neoverene zdravstvene knjižice zaposlenih biti isključivo njihova odgovornost – kategorični su u niškoj Filijali RFZO, pišu Večernje novosti.