Početna Magazin Godine Pooštrena pravila RFZO za overu zdravstvenih knjižica?

Pooštrena pravila RFZO za overu zdravstvenih knjižica?

Pooštrena pravila RFZO za overu zdravstvenih knjižica?

Nova pravila overe zdravstvenih knjižica, i za ona preduzeća koja su po evidenciji Poreske uprave izmirila sve obaveze, filijala RFZO u Nišu objašnjava članom 142. Zakona o zdravstvenom osiguranju i na „objedinjenom naplatom poreza“, koja je zaživela 1. marta 2014. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iako ovakva pravila nigde nisu objavljena, niti se primenjuju u svim filijalama po Srbiji – i uredne platiše moraju da prilože “izvode iz pojedinačne poreske prijave za poreze i doprinose od juna do oktobra ove godine”.

– Već dva puta dolazimo i direktor već smatra kako nismo sposobni da dobijemo “markice”. Vratili su nas po uverenja, iako redovno izmirujemo sve obaveze… Sada sam i treći put došao, jer su tražili krštenice i potvrde o prebivalištu za decu radnika koja su preko nas osigurana, iako ni jedno od njih ne prijavljujemo po prvi put – kaže službenik jedne hrvatske kompanije koja već 10 godina ima predstavništvo u Nišu.

Konfuziju unosi i činjenica da na sajtu RFZO nigde ne piše da je došlo do promene procedure, već da za izdavanje “markica” zdravstvenog osiguranja „poslodavac treba da podnese pisani zahtev matičnoj filijali osiguranika i pisano ovlašćenje za lice koje ih preuzima“.

Zahtev poslodavca treba da sadrži ukupan broj potrebnih “markica” za zaposlene i članove njihovih porodica koji su prijavljeni. I, ništa drugo…

– Naravno da ne piše, jer to nije ni potrebno. U Prokuplju, na primer, neće tražiti ništa više, ali u Nišu i Valjevu hoće. RFZO ima mogućnost da u evidenciji Poreske uprave proveri ko kako izvršava obaveze i ne treba im nikakva druga “potvrda” ili “uverenje”: osim ako ne sumnjaju u verodostojnost podataka pomenutog državnog organa – kaže Bojan Bojović, finansijski analitičar i preduzetnik.

U filijali RFZO u Nišu priznaju da će, zbog nove procedure, radnici ostati bez overenih knjižica, ali tvrde da su poslodavcima zakazivali u koje vreme da se jave, da bi se izbegle gužve…

– Sa ovdašnjom Filijalom Poreske uprave bili smo se dogovorili da za sve sporne slučajeve podatke pribavljamo službenim putem, pa smo analizom utvrdili da jedan deo poslodavaca i agencija nije ažuran. Zato će neoverene zdravstvene knjižice zaposlenih biti isključivo njihova odgovornost – kategorični su u niškoj Filijali RFZO, pišu Večernje novosti.