Početna Magazin Godine Pomak srpskog zdravstva u Evropi – za tri mesta

Pomak srpskog zdravstva u Evropi – za tri mesta

Pomak srpskog zdravstva u Evropi – za tri mesta

Na listi zdravstvenih sistema 35 zemalja, Srbija je poboljšala rejting, pa je sa 33. mesta u 2014. godini, prošle godine skočila na 30. poziciju u Evropi. Uvidom u izveštaj za 2015, koji će biti objavljen sutra, saznajemo i da je porast od 81 boda, koliko je Srbija zabeležila na skali od maksimalnih hiljadu bodova, najveći pomak jedne zemlje u Evropi.

Evropski zdravstveni potrošački indeks analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora. Bolje smo rangirani jer je, pored ostalog, bolji pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i preživljavanje od srčanih oboljenja, moždanog udara i kancera, a smanjena je i smrtnost novorođenčadi.

Šta je Srbija popravila u zdravstvu, a na čemu još treba da radi?

„Mora da se podigne svest o tome da su zloćudne bolesti jednako česte kao i kardiovaskularne, da će biti i češće, ali da su potencijalno izlečive ukoliko se otkriju u prvim stadijumima, drugim rečima, treba malo i populacija da brine o sebi. Rano dijagnostikovanje, rano i kvalitetno lečenje će pomoći da se smanji smrtnost“, kaže koordinator za onkologiju Ministarstva zdravlja Radan Džodić.

Koordinator za pedijatriju Ministarstva zdravlja Zoran Radojičić ističe da je u 2015. godini operisano 500 novorođenih beba.

„Imamo sjajne rezultate. Profesor Plavka, autoritet u ovoj oblasti, dolazio je pa smo se dogovorili da napravimo šest centara i radimo na tome, mora da se uspostavi bolja komunikacija i napravi dobar transport između tih centara i radimo na edukaciji i povećanju broja kadra“, napominje koordinator za pedijatriju Ministarstva zdravlja Zoran Radojičić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar podseća da je Srbija prošle godine sa 37. došla na 33. mesto, posle dve uzastopne godine na poslednjem mestu.

„Ako neko dođe iz EU i to procenjuje, ocenjuje, moramo da se složimo sa tim“, napominje ministar Lončar.

I liste čekanja moraju da budu kraće, jer trenutno na neku dijagnostičku proceduru ili operaciju čeka više od 70.000 građana. Neophodno je i da se uvede elektronsko zdravstvo.

„To je najbitnije za nas, za Srbiju, za informacioni sistem, krenula je obuka za sve, gde ćete imati sve ono što nam je do sada nedostajalo – da zakažete kod lekara, da ne morate za svaki recept da idete nego da možete od kuće da ga produžite, da budete u kontaktu sa lekarom, medicinskim osobljem, a lekar će vam zakazati kod specijaliste“, objašnjava Lončar.

Najbolje zdravstvo i dalje ima Holandija. Od suseda, najgore je rangirana Crna Gora, koja je na poslednjem mestu, a ispred nas su Makedonija, Hrvatska i Slovenija, javlja Ana Stamenković za RTS.