Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Pomagala za stare i osobe sa invaliditetom – Tržište 2015-2019

Pomagala za stare i osobe sa invaliditetom – Tržište 2015-2019

Pomagala za stare i osobe sa invaliditetom – Tržište 2015-2019

Protetička i druga pomagala za stare, nemoćne i osobe sa invaliditetom, omogućavaju im da obavljaju svakodnevne aktivnosti bez mnogo muke – kretanje, slušanje, čitanje, itd. Zbog većeg broja starih, ali i većeg broja osoba kojima je potrebna pomoć, tržište pomagala u narednih pet godina imaće rast od 5,6 odsto godišnje…

Pomagala su dizajnirana tako da osobe koje ih koriste mogu da budu nezavisne, ili u nekoj meri samostalnije, nego što bi to mogle bez njih. U konačnom rezultatu protetička pomagala omogućavaju bolji kvalitet života i umanjuju prateće efekte starenja.

Pomagala mogu biti sasvim jednostavna, kao što je na primer štap za hodanje, do veoma kompleksnih, kao što su napredni slušni aparati, hodalice i invalidska kolica na sopstveni pogon, itd.

U pomagala spadaju i slušni aparati, dizalice za premeštanje nepokretnih, mašine koje mogu da čitaju tekst naglas za slepe i slabovide, itd.

Zato i ne čudi da je jedan izveštaj iz novembra 2014. godine predvideo da će tržište i industrija pomagala rasti u periodu 2015-2019 za 5,59 odsto godišnje (Global Elderly and Disabled Assistive Market 2015-2019).

Ovaj izveštaj pokriva trenutna dešavanja (podatke od novembra 2013. do novembra 2014) ali i prognoze rasta tržišta pomagala za stare i nemoćne u tom periodu.

Izveštaj sadrži sledeće oblasti industrije pomagala za stare i osobe sa invaliditetom:

 • slušni aparati – kohlearna implantacija, RITE i ITE – bubice u uhu; BTE – slušni aparati iza ušne školjke; BAHA – implanti vezani na kost; Canal Hearing Aids – pomagala u ušnom kanalu
 • mobilnost i ambulantna pomagala – invalidska kolica; skuteri za kretanje; štake; hodalice; nosiljke za premeštanje (iz kolica u krevet, i sl. „transfer lifts“); usporivači za vrata i ostalo (jastuci, dušeci, dušeci za dekubitus, podrška za leđa, itd)
 • pomagala za vid i čitanje – pomagala za uveličavanje, prevodioci sa Brajeve azbuke, elektronski čitači teksta i ostalo (knjige, kućni aparati, itd)
 • specijalan nameštaj i bezbednosna oprema za kupatila – medicinski kreveti i komode; proizvodi za telesne izlučevine; držači i šipke; i ostalo (stolice za tuširanje, nosiljke za tuš kabinu, bazenski liftovi, itd)

Izveštaj daje pregled pet biznisa iz ove oblasti: Invacare, Sonova, Sunrise Medical i William Demant.

Kao druge značajne biznise za tržište starih i osoba sa invaliditetom, izveštaj izdvaja: Ai Squared, Bausch & Lomb, Blue Chip Medical Products, Cobalt Systems, ConvaTec, Coloplast, Drive, Medical Design And Manufacturing, DynaVox, Freedom Scientific, Hollister, Otto Bock, HealthCare, Siemens Healthcare.

Glavni faktori rasta tržišta pomagala za stare i osobe sa invaliditetom:

 • veći broj starijeg stanovništva
 • povećan broj slučajeva invaliditeta
 • subvencije javnog sektora
 • povraćaj sredstava korisnicima.

Glavna prepreka na tržištu pomagala – visoke cene određenih proizvoda, piše Mad Gadget.

Glavni trendovi industrije pomagala za stare i osobe sa invaliditetom:

 • rast primene slušnih implanata („kohlearna implantacija“)
 • rast prodaje putem interneta
 • rast usluga iznajmljivanja invalidskih kolica.