Moja Penzija Penzije Zakoni

Kako Fond PIO saznaje za smrt korisnika penzije?

Slika: Ljubav i smrt, Uroš Savićević

Čujemo primere iz celog sveta, ali i iz Srbije, kada najbliže osobe ne prijavljuju smrt svojih bližnjih kako bi njihova penzija nastavila da pristiže. Kako PIO Fond može da zna da li je korisnik penzije ili naknada – preminuo? Kakva je kontrola ovakvih slučajeva u Srbiji?


Primeri iz sveta i regiona…

Jedna Japanka uhapšena je početkom juna pošto je otkriveno da je primala penziju svojih roditelja preminulih pre pola veka, objavila je tamošnja policija. Mitsue Suzuki (86 godina) tako je u džep, tokom ovih 50 godina, stavila 375.000 evra.

Jedna 58-godišnja Zagrepčanka je do 2014. godine, (30 godina varala državu primajući penziju pokojnog muža), ubedivši tamošnji PIO fond da je s njim još u braku. Uz izjavu dva svedoka uverila je nadležne da je s njim bila sve do njegove smrti, iako je on umro 1984. godine i na osnovu toga tražila porodičnu penziju. Oštetila je penzijski fond za 130.000 evra.

Da li i kako naš penzijski fond uspeva da otkrije ovakve prevare i da li prevaranti u ovakvim situacijama moraju da vrate nezakonito uzet novac i šta ako nemaju drugih primanja da vrate ukradeno?

Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose s javnošću u PIO fondu, objašnjava da Fond ne može direktno da sazna da li je i kada korisnik penzije preminuo. Do takvih podataka dolazi na razne načine.

Zakon obavezuje matičara da obavesti Fond PIO o smrti penzionera u roku od tri dana od dana izdavanja izvoda iz matične knjige umrlih. Na taj način se obustavlja dalja isplata penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Kako koji put od matičara ne dobijemo takve informacije u zakonskom roku, jer izvod iz knjige preminulih stigne sa zakašnjenjem ili nikada, Fond nema drugih načina da sazna da li je neko preminuo, a njegovi naslednici nastavili da primaju njegovu penziju – objašnjava Timotijevićeva.

Još, ipak, nije zaboravljen slučaj od pre dve godine, kada je Aleksandar Š. iz Bora punih 18 meseci krio beživotno telo svog oca kako bi i dalje podizao njegovu penziju.

U Fondu PIO potvrđuju da je ovo drastičan primer, ali navode da njihova pravna služba, o broju ovakvih primera, ne vodi nikakvu zvaničnu evidenciju. U Fondu PIO kažu da zahteve za povraćajem novca podnosi svaka filijala pojedinačno i to po „strogo definisanoj proceduri”.

Pratite Penzin na Fejzbuku! Nastavak teksta ispod…

Fond PIO nastavlja da isplaćuje kad je neobavešten o smrti korisnika penzije. Ali, ima i slučajeva da prekine isplatu samo zato što je niko ne podiže – znaju da ne možemo bez nje?

Posted by Penzin on Freitag, 12. Juni 2015

Do 2013. Fond je mogao da uparuje podatke sa poslovnim bankama koje isplaćuju penzije, sa MUP-om ili sa statističkim zavodom. To je bio, kaže ona, način da se spreče zloupotrebe koje nisu retke.

– Najčešće se događalo da naslednici ili osoba koja ima ovlašćenje za tekući račun korisnika penzije, po nekoliko meseci ili čak i godina posle smrti penzionera, nesmetano sa bankomata, ili uz ovlašćenje podiže njegovu penziju iz banke i na taj način šteti Fond, koji nema saznanje da je korisnik preminuo – objašnjava Timotijevićeva.

Ona kaže, da je činjenica da mnogi penzioneri žive sami, neki su bolesni, nepokretni ili teško pokretni, tako da ovlašćuju bliže ili dalje srodnike, pa čak i komšije da za njih podižu penziju, što je legalno. Ovo ovlašćenje važi godinu dana i mora se obnavljati.

– U praksi se, međutim, pokazalo da pojedini od tih ovlašćenih ili onih koji imaju karticu i „PIN kod” za bankomat, nesmetano i posle smrti penzionera nastave sa podizanjem njihovih penzija umesto da obaveste nadležnu filijalu Fonda o tome, kako bi isplata penzije bila obustavljena i ne bi došlo do preplate koja mora da se vrati. Sada je toga sve manje, ali se ipak i takve stvari događaju – kaže Timotijevićeva.

Pre nekoliko godina zabeležen je, međutim, slučaj penzionera koji je duže bio van zemlje, pa niko nije podizao novac sa njegovog računa, tako da je prilikom povratka prvo morao da dokaže svoj identitet da bi mu bile isplaćene penzije za period boravka van zemlje.

– Da je Fond blagovremeno imao informaciju da je čovek odsutan, ne bi privremeno obustavljao isplatu penzije, kaže ona.

Jedan od najčešćih načina da se sazna za smrt penzionera je kada porodica dođe da naplati pogrebne troškove, kao i povraćaj penzije koju na povratnici evidentira poštar u slučaju isplate penzije na kućnu adresu.

– Kada bi svi primenjivali zakon i obaveštavali Fond o preminulima na vreme, nikada ne bi ni došao u situaciju da na posredan način saznaje ovakve stvari koje su važne za poslovanje Fonda i brigu o budžetskim sredstvima, zaključuje Timotijevićeva.

Tekst u potpunosti preuzet sa sajta Politika, autor: J. Petrović-Stojanović


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

5 Comments

Click here to post a comment
  • Sramota!!! Prosle godine sam u junu 2014 god.dobila privreneno resenje o starosnoj penziji koje mi je isplaceno tek u novembru mesecu. 2014.god. Podnela sam zahtev za konacno resenje jer mi devet godina staza nije obracunato. Sada je juli 2015.gid. resenje jos nisam dobila. Verovatno se nadaju da cu crci s obzirom da mi je sada penzija 13.500,00 dinara. Nisam jedina sa ovim bednim primanjem. Dvadeset i kusur godina staza pa valjda sam zaradila i u fond uplacivala da za godinu plate 1.000,00 dinara bednih pa bih bilo vise. Kada sam licno kontaktirala osobu kod koje je moj predmet odgovor je bio”pa nedelujete mi da bas nemate” Sramota sta tek nasu decu ceka.

  • Vrlo jednostavno je rešiti taj problem. Naime, pogrebni troškovi su skupi, ako bi FPIo Srbije ponudio 4 prosečne penzije (na nivou republike) za nadoknadu pogrebnih troškova, ukoliko se smrt penzionera prijavi do 10 dana (izdavanje umrlice zahteva vreme), neće se desiti ni jedan pokušaj nastavljanja primanja penzije preminulog, jer će članove porodice preminulog ovo motivisati da što pre prijave njegovu smrt.Možda izgleda da je 4 prosečne penzije mnogo, ali nije, dugoročno to je mnogo manji trošak u odnosu na malverzacije koje se dešavaju, a plus toga porodice penzionera će moći da pristojno sahrane preminulog sa tim novcem od 4 prosečne penzije, jer pogrebni troškovi zaista toliko i koštaju.Time bi FPIO Srbije pomagao i sebi i penzionerima.

    • Potpuno se slazem sa gospodinom iz Cacka Možda izgleda da je 4 prosečne penzije mnogo, ali nije, . Troskovi jesu veliki.Deca i sama materijalno vecinom sa malim prihodima ne mogu ni da ozale roditelje od muke kako izaci sa troskovima. Samo svestenici traze oko 10 000. Znam situaciju kada penzionerka koja nije imala nikoga i minimalnu penziju od koje je jedva zivela je umrla i tebalo je da je sahrane dalji srodnici,rekli su svesteniku da je to mnogi da vec imaju mnogo troskova on im je odgovorio pa mogla je da ustedi bar za opelo. E toliko i o drzavi i popu.

  • Zašto ovi iz bolnice koji izdaju potvrdu o smrti ne obaveste PIO sada je vreme interneta i mogu da se povežu , to je bar lako, neko i tu nešto muti

  • Treba pitati nadlezne zasto maticar koji je zakonom obavezan da o smrti obavesti pio, to ne cini – zasto se zakon koji postoji ne postuje…?

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija