Društvo Magazin Godine Srbija

Položaj starih brani se politikom i zakonima

Igra sa unucima, gajenje bašte, lagana šetnja uz reku i slobodno vreme su bajkovite slike koje se vezuju uz starost, dok sa druge strane, mnogim starijim život pruža sasvim drugačije prizore, pišu Večernje.

– Položaj starih u našoj zemlji može se oceniti kao umereno pozitivan. Celo stanovništvo, osim malog broja bogataša, našlo se u dubokoj krizi i ona se dodatno zaoštrava. Naši stari su, međutim, u tu situaciju ušli dovoljno „opremljeni“: politički predstavnik starije populacije zadržao je mesto potpredsednika Vlade, a osvojio ministarsko u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne zaštite, gde se sprema reforma. Presudnu ulogu u svim tim koracima imaće upravo stariji građani i to kroz partiju koju su sami osnovali – smatra Lidija Kozarčanin, nacionalni koordinator za pitanje starenja.
Ona kaže da se na primeru penzija najbolje vidi jaka društvena solidarnost jer su primanja najstarijih, ma izgledala simbolična, zapravo veća od naših mogućnosti, pa će nas u bliskoj budućnosti skupo koštati: 
– Država je dosta toga uradila od 2006. godine kada je usvojila Nacionalnu strategiju o starenju i te ciljeve prenela u druge strateške dokumente. Za nepune četiri godine Vlada Srbije je donela više od 20 strateških dokumenata i zakona u različitim oblastima, koji obuhvataju i interese starijih građana.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija