Početna Magazin Godine Društvo Olimpijski primer starosne diskriminacije u medijima

Olimpijski primer starosne diskriminacije u medijima

Izveštavajući sa Olimpijade u Londonu jedan domaći internet portal objavio je tekst pod naslovom Baka prevezla „orlove“ do Olimpijskog sela.

I mada naslov možda i zvuči simpatično, već u prvim redovima doslovce piše: Rukometaše Srbije od aerodroma do apartmana u Olimpijskom selu prevezla žena stara 65 godina. I to loše. 
U tekstu se navodi da je tehnički direktor nacionalnog rukometaškog tima „otkrio“ da bi ekspedicija stigla na vreme da „baka od 65 godina, vozač njihovog autobusa, nije promašila put“. Tekst ne daje druge informacije o ovom detalju koji je istaknut u naslovu pa ne odgovara na pitanja kao što su:
Ako je navedeno starosno doba sasvim uobičajeno za najčuvenije aktivne trenere sportskih ekipa raznih sportova kako to da se poraz, ili pobeda, nekog tima nikada ne vezuje za godine trenera? Kada taksista ili vozač autobusa, ili pomenuti član delegacije, ili novinar koji je istakao ovu informaciju u samom tekstu, promaše put, da li to ima veze sa njihovim polom, godinama ili, na primer, profilom zanimanja? 
Uzgred, Olimpijada u Londonu bila je prilično veliki i vanredan događaj, te možemo da pretpostavimo da je grešaka, pa i onih u prevozu gostiju, bilo na pretek, kako to obično biva kod organizacija tako velikih događaja.
A možda možemo da pretpostavimo i da je ova teška trauma učinila da na tom takmičenju reprezentacija ne uspe da se plasira u četvrtfinale?