Magazin Godine Srbija

Centrima za socijalni rad stari traže domove, klubove, pomoć u kući i novac

U Srbiji ima oko 400.000 starijih od 65 godina, a trend starenja stanovništva sličan je kao i u mnogim razvijenim zemljama pa su potrebni dodatni napori države za dugoročno rešavanje ovog pitanja.

U Nacionalnom savetu za pitanje starenja, kojim predsedava Rasim Ljajić, doskorašnji ministar rada i socijalne politike, kažu da je napravljen uspeh u oblasti razvoja različitih socijalnih servisa za starije u lokalnoj zajednici, pišu Večernje.
Za tri godine broj starijih osoba koje koriste socijalne usluge u lokalnoj sredini je udvostručen, a ovaj se trend i dalje nastavlja. Tu tendenciju potvrđuju i u Republičkom Zavodu za socijalnu zaštitu: 
– Na vrata centara za socijalni rad lane je pokucalo skoro 100.000 starih sa molbama za raznom pomoći. Više od polovine zahteva se odnosilo na smeštaj u dom, usluge pomoći u kući, dnevne boravke, zaštićeno stanovanje, korišćenje klubova za starije i slično. Na drugom mestu je – novac.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija