Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

3D štampa pojedinačnih prirodnih kostiju prema potrebi

Slika: 3D štampana plastična kost od prirodnih minerala koja u telu postaje prava kost (na slici je primer kičmenih pršljenova)

Na univerzitetu Nortvestern u Evastonu, Ilinois, SAD, tim naučnika napravio je materijal za 3D štampu od prirodnog minerala iz kostiju pod imenom hidroksiapatit, i pomešala ga sa polimerom PLGA za vezivanje minerala u elastične “koštane” implante.

Naučnici su opisali materijal kao hiperelastičan s obzirom da se vraća u svoj prvobitni položaj nakon savijanja.

Međutim, ono što je zaista fascinantno jeste činjenica da zahvaljujući prirodnom sastojku, ovako odštampana “kost” u organizmu počinje da se hrani iz krvnih sudova koji brzo prodiru u nju, reaguju sa hidroksiapatitom i postepeno se pretvara u pravo koštano tkivo.

Izumitelji objašnjavaju da veštački materijal oponaša prirodnu poroznost i strukturu kosti tako da ga telo prihvata kao neku vrstu nedovršene kosti.

– Ovo jeste neverovatno. Oni su napravili matricu, ne kost, koju postave u telo i dobiju kost bez upotrebe matičnih ćelija i drugih daleko skupljih tehnologija – kaže jedan maksiofacijalni hirurg.

Otkriće je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine.

3D štampa ima izuzetan potencijal za primenu u medicini i na linku možete čitati na Penzinu više o 3D štampu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija