Magazin Godine Srbija

Poljoprivredne penzije manje od socijalne pomoći

Slika: Seoski put, selo Dići, Šumadija

U Srbiji ima 200.000 poljoprivrednih penzionera, od kojih čak 155.000 prima zemljoradničku penziju od 10.500 dinara, a samo u januaru 2016. godine čak 30.400 ih je koji su primili manje od 10.400 dinara za mesec dana.

Ovo je u Zmajevu na tribini Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorio koordinator Lige paora Vojvodine za Južnobački okrug Svetozar Botić.

Upitao je i da li je moguće da je socijalna pomoć veća od jedne zemljoradničke penzije, kad se zna da radni vek poljoprivrednika traje 70, 80 godina.

„Ima otprilike 25.000 domaćinstava gde žive udovice ili deca pokojnih penzionera. Oni primaju 7.500 pomoć, penziju. Pitam ja vas, pitam ja ljude u državi, da li je moguće da ti ljudi žive sa 7.500 dinara, kad znamo da je socijalna pomoć mnogo veća. Ko nikad nije radio nijednog sata, nijednog trena ništa, dobija više socijalnu pomoć nego onaj ko je radni vek proveo sa motikom“, istakao je Botić, javlja Beta, prenosi Opozicionar.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija