Magazin Godine Porodica

Može li društvo da zahteva od odrasle dece da posećuju ostarele roditelje?

Nensi Vurcel, na blogu Minesota Posta, seća se kako su ona i sestra često posećivale majku u domu za stare, i da su često bile – jedini posetioci. Mnogi štićenici sedeli su u časovima posete u lobiju i gledali ka ulaznim vratima da li će se tamo pojaviti poznato lice koje traži baš njih.

– Njihova deca su izgleda sebe ubedila da su njihovim roditeljima sada sve potrebe ispunjene. To možda jeste tačno kada govorimo o ispunjenju fizičkih potreba u domovima za stare, ali njima je i dalje potrebna podrška, porodice, prijatelja i drugih. Veze sa dragim ljudima potrebne su svima, bez obzira na godine – piše Nensi.

– Šta možemo da učinimo? Možemo li zahtevati da deca provode više sa svojim roditeljima? Prošle godine u Kini je prošao zakon koji zahteva da deca imaju veću finansijsku i duhovnu odgovornost prema svojim roditeljima. U suprotnom biće tuženi i kažnjeni. Iako je taj zakon više “simboličke” prirode, on šalje jasnu poruku građanima da preuzmu odgovornost za svoje roditelje. Prvo me to iznenadilo, ali Kina takođe stari – do 2015. godine imaće 221 milion starijih od 60 godina kao posledica politike jednog deteta. Ovaj zakon je samo jedan od načina na koji se Kina bori za bolji položaj starih osoba.

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

– Nisam za to da se odnos dece prema roditeljima definiše zakonom, ali deca moraju da razumeju da nije dovoljno smestiti roditelje u dom gde će se brinuti o njima a zatim ih posećivati retko, ili uopšte ne. Žalosno je videti te ljude koji čekaju u holu najdraže koji neće doći. Ne zaboravite da se i Vi uskoro možete naći tamo, kako gledate ka vratima i čeznete za svojom porodicom – zaključuje Nensi.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija