Početna Magazin Godine O rasipništvu u PIO fondu

O rasipništvu u PIO fondu

U najnovijem izveštaju Državne revizorske agencije (DRI) navodi se da je PIO fond nekima od zaposlenih obezbedio zajmove za stanove od ukupno 185 miliona dinara.

Uz rok otplate od 30 godina, kamata je bila 0,5 odsto. To je za oko 4,5 odsto manje od trenutne kamate na tržištu. Predviđeno je i da otplata bude 20 godina, u slučaju dogradnje ili 10 godina – za renoviranje. Novinarka Blica nije uspela da dobije odgovor koliko je zaposlenih dobilo ovako povoljne kredite, ali se pretpostavlja da se radi o dvadesetak ljudi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U DRI kažu da PIO fond nije bio ovlašćen nijednim zakonom da daje kredite. Iz DRI stiže i informacija da je PIO fond zaposlenima odobrio zajam od 145,6 miliona dinara za zimnicu, ogrev i udžbenike. Ova agencija tvrdi da je ovim Fond prekršio tri zakona: Zakon o platama u državnim organima, Zakon o radu i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Zaposleni su, naime, uz uslov da potpišu izjavu da će im se rate odbijati od zarade, dobijali po 30.000 ili 50.000 dinara.

U tekstu Blica, kao glavna „okrivljena“ za „besramno rasipanje“ navodi se direktorka Dragana Kalinović. Iznosi se i podatak o visini njene mesečne plate – 163.077 dinara. Ona je na toj funkciji od 2010. godine. Krajem ove sedmice, PIO fond bira novo rukovodstvo.