Magazin Godine Svet

Pola miliona Britanaca koristi “banke hrane”

Banke hrane, što je samo “fensi” ime za narodne kuhinje u Velikoj Britaniji, u 2012. godine hranile su oko 350 hiljada ljudi od kojih je bilo 127 hiljada dece. Nekoliko meseci kasnije ta brojka se bliži broju od pola miliona.

Kuhinje ne koriste samo nezaposleni već i oni sa malim primanjima koji su mogli da biraju između plaćanja računa za grejanje tokom duge oštre zime ove godine, i svakodnevnih obroka.
Dve godine ranije, 2011. godine, broj korisnika bio je trostruko manji – oko 130 hiljada. Visoka nezaposlenost, male plate i penzije, i visoki troškovi života tri su glavna faktora za ubrzan rast siromaštva na Ostrvu.
U isto vreme, tokom poslednjih pet godina, cena osnovnih namirnica porasla je 35 odsto dok su socijalna davanja rasla po stopi od jednog procenta. Zanimljivo je i to što se nesigurnost u ishrani povezuje sa problemom sa gojaznosti s obzirom na kvalitet i neravnomeran unos namirnica.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija