Ekonomija Magazin Godine

Evropska unija 2013: nezaposlenost i pad standarda

Tokom nekoliko godina krize ekonomija zemalja u Evropskoj uniji preokrenula se na način na koji pre samo pet godina niko nije mogao da pretpostavi.

Nezaposlenost među mladima ispod 25 godina prelazi 50 odsto, a među ukupnom radnom snagom kreće se od 15 do 32 odsto.
Ovo prati i smanjenje plata i penzija koje se kreće između 25 i 40 odsto, dok je istovremeno granica za penziju podizana od tri do pet godina od države do države, a pominju se i dalja pomeranja.
Kritičari ekonomske politike i strategija koje koristi birokratski aparat Evropske unije za oporavak od krize često vide i kao prosto prelivanje novca u investicione fondove, banke i centre finansijske moći, a odnos snaga u društvu ocenjuju kao bliži devetnaestom nego 20. veku.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija