Početna Magazin Godine Ekonomija Pola milijarde funti izgubljenih penzija zbog prevara

Pola milijarde funti izgubljenih penzija zbog prevara

Ukupan zabeležen gubitak privatnih penzionih ušteđevina građana zbog prevara u Velikoj Britaniji dostigao je 495 miliona funti, mada je nesumnjivo znatno veći. 

Velika Britanija upozorava one koji štede za svoje privatne penzije da se čuvaju nasumičnih telefonskih poziva, SMS poruka i ponuda raznih sajtova koji nude dobit na ušteđevinu građana zato što se iza ovih ponuda kriju prevare.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, ukupan zabeležen gubitak zbog ovih prevara dostigao 495 miliona funti (625 miliona evra), mada je nesumnjivo znatno veći.

Prevaranti pozivaju građane da kod njih prebace svoje privatne penzije zarad dobiti od nekoliko desetina posto zahvaljujući navodnim „rupama u zakonu“, „vladinim povlasticama“, itd.

Jedna 40-godišnja žena počinila je samoubistvo kada je shvatila da neće dobiti nazad ni svojih ušteđenih 42.000 funti koje je „uložila“ kod prevaranata zarad obećanog dobitka od 17.000 funti. Druga žrtva je u riziku da izgubi kuću na ime neplaćenog poreza od 18.000 funti izgubljenih na sličnoj prevari.

Zato je ministarstvo rada i penzija, zajedno sa nekim drugim institucijama, pokrenulo veliku kampanju upozoravanja građana da ne podležu prevarama, piše Telegraf.