Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

Pogledajte kako mašina prepoznaje PTS i depresiju

Eli (Ellie) je računarski program čija je namena da prepoznaje post-traumatski stres (PTS) i depresiju prateći promene u glasu i na licu pacijenta. Zašto je u tome uspešnija od terapeuta? Zato što zaista gleda i sluša – svakoga i svakog časa!

Mašina postavlja pitanja, i detaljno snima zvuk i sliku pacijenta koji sedi pred njom, odnosno pred njenom kamerom i mikrofonima.

Ovu tehnologiju razvio je psiholog Skip Rizzo, ubeđen da možemo iskoristi mašine da se bave i komplikovanijim stvarima kao što su emocije i psiha.

– Nasuprot rasprostranjenom verovatnju, depresivni ljudi smeju se često kao i ostali. Ali njihovi osmesi su manje napadni i kraće traju. Skoro da je reč o osmesima pristojnosti, nasuprot onima koji dolaze iz duše – pojašnjava Rizzo metode na kojima se zasniva rad mašine.

Eli upoređuje osmeh pacijenta sa osmesima vojnika koji su se vratili iz borbe. Da li je pravi? Da li je isforsiran?

Za sada, Eli pokazuje da može da detektuje kao tim dobrih psihologa, jer, za razliku od ljudi, ona zaista jeste u stanju da vidi i čuje sve sitnice kod pacijenta, i – ne umaraju je naše priče.

Pogledajte kako nas vidi Eli…

depresija-psihologija-psihijatrija-zdravlje

izvor: NPR


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija