Početna Magazin Godine Poetski konkurs ‘Zlatni stih’ XIII festivala stvaralaštva starijih ‘Zlatno doba’

Poetski konkurs ‘Zlatni stih’ XIII festivala stvaralaštva starijih ‘Zlatno doba’

Poetski konkurs ‘Zlatni stih’ XIII festivala stvaralaštva starijih ‘Zlatno doba’

Dnevni centri i klubovi, organizator XIII festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba“, pozivaju sve seniore-poete da se prijave na konkurs „Zlatni stih“. Prenosimo poziv i propozicije poetskog konkursa.

Fotografija iz teksta „Zlatne godine

XIII Festival stvaralaštva starijih „Zlatno doba“ poziva sve seniore-poete koji pišu srcem da se odvaže i prijave na konkurs i time nam otkriju delić svoga sveta kao važnog dela naše nastajuće zajednice za sve generacije. Posebno se radujemo onima koji su na pesničkom početku, koji su svoje stihove upravo ove godine na videlo dana izneli. Za taj trud biće nagrađeni specijalnim priznanjima.
A sada, na propozicije.

Propozicije poetskog konkursa:

 • Pravo učešća na konkursu imaju sva starija lica (od 60 godina i starija), koja žive na teritoriji Republike Srbije, uz poseban uslov – da nisu članovi Udruženja književnika Srbije.
 • Tema konkursa je slobodna.
 • Učesnici konkursa mogu da dostave najviše tri neobjavljene pesme nastale u „zlatnom dobu života“, uz uslov da nisu duže od 25 stihova.
 • Pesme se dostavljaju u tri primerka i potpisuju – šifrom. Ukoliko učesnik konkursa šalje dve ili tri pesme, svaku potpisuje istom šifrom i šalje ih u jednoj koverti. Rešenje šifre sa podacima: ime i prezime, godina rođenja, adresa i broj telefona dostavlja se u posebnoj, zatvorenoj koverti i uz priloženi pesnički rad.
 • Radovi se primaju do 05. septembra 2015. godine.
 • Radovi se dostavljaju na adresu:
  RJ „Dnevni centri i klubovi“
  Marije Bursać br. 49
  11080 Zemun
  sa naznakom „Za Poetski konkurs“.
 • Pesnici koji su napisali svoju prvu pesmu tekuće godine, na poslatoj pesmi to posebno naznačavaju.
 • Pesme se ne vraćaju autorima.
 • Najuspešnijim pesnicima po odluci stručnog žirija biće dodeljene nagrade i priznanja. Glavna nagrada je statueta „Zlatni stih“, rad akademskog vajara.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem adrese elektronske pošte: vitezovicvera@ugcb.rs ili telefona 011 2698 089.


Nekoliko reči o Festivalu stvaralaštva starijih „Zlatno doba“

Festival je ustanovljen 2003. godine sa ciljem da afirmiše, promoviše i aktivira amatersko stvaralaštvo starijih. Specifični cilj je transformacija svesti društva na temu starosti i starenja i promena na nivou pojedinca, načina na koji ljudi misle i osećaju o svojim životima živeći „treće doba“. Pokretač i organizator festivala su beogradski klubovi za starije. Uz podršku grada Beograda i Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja festival produkuje i manifestuje programe iz kulture za seniore u skladu sa procesom socijalne inkluzije osetljivih društvenih grupa.


O organizatoru

Dnevni centri i klubovi za starije su gradski servis za podršku starijim Beograđanima. DCK klubovi su gradske oaze za starije, koje pružaju mogućnost za kvalitetno i kreativno provođenje slobodnog vremena uz podršku profesionalnih i stručnih radnika. U klubovima starija lica imaju pravo na aktivnost, na stvaralaštvo, na solidarnost, na volontiranje, pravo da izraze svoje afinitete.

O prošlogodišnjem, XII festivalu stvaralaštva starijih možete čitati u tekstu: Festival stvaralaštva starijih – Zlatno doba