Horoskop Magazin Godine

Podudaranje osobina konja i Konja

Počela je godina Konja. National Geographic proverava koliko se osobine koje se pripisuju ljudima rođenim u ovom znaku podudaraju sa osobinama koje karakterišu ovu životinjsku vrstu.

 

Danas, 31. januara, sa mladim mesecom, počela je nova godina po kineskom kalendaru. Ona je u znaku Konja, pa je National Geographic bio podstaknut da proveri kod stručnjaka koliko se osobine koje se pripisuju ljudima rođenim u ovom znaku podudaraju sa osobinama koje karakterišu ovu životinjsku vrstu.

Timski igrač
Konji su izuzetno društveni pošto su evoluirali na otvorenim ravnicama, te su morali da se oslone na sigurnost krda i na prepoznavanje znakova upozorenja na druge vrste

Bistri i perceptivni
Konji osećaju tuđe raspoloženje i emotivno stanje bića oko njih. Na primer, jedno istraživanje je pokazalo da, ukoliko jahač razmišlja o određenom problemu, te mu se puls ubrza, i sam konj se uznemiri i njegov puls takođe raste.

Pomaganje bližnjem svom
Konji se međusobno češkaju i trebe pomoću zuba. Zato nije neobično da konj gricne osobu koja ga timari, jer želi da uzvrati uslugu.

Drže sve u sebi
Dok se kod ljudi rođenih u ovom znaku misli na osećanja, konji bukvalno “zadržavaju sve u sebi”. Naime, konji ne mogu da povrate. Zato se dešava da konji pate od izuzetno jakih grčeva i bolova u stomaku.

Deljenje odgovornosti
Konji žive u svojevrsnim haremima sa pastuvom, više kobila i njihovim potomstvom. Vođstvo u brojnim oblastima se deli. Pastuv brani krdo, dok različite kobile mogu biti predvodnice u različitim drugim aktivnostima, jedna npr. predvodi do pojila, a druga do trenutnog odmorišta.

Predvidljivost
Nasuprot rasprostranjenoj predrasudi, konji su izuzetno predvidljive životinje. Primera radi, posmatraču bi ritanje konja u vreme kada treba da jede moglo da izgleda neobično, ali stručnjak zna da konj može da imati stomačni čir, te da u to vreme očekuje osećaj bola i reaguje na to.

Kineski znaci se smenjuju na godišnjem, a ne mesečnom nivou. Godine Konja bile su 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002. Naravno, reč je o kineskim godinama koje počinju sa drugim mladim mesecom u godini, dakle uglavnom tokom februara.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija